+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Spolupráce ZZS LK a HSČR je pro návštěvníky Jizerských hor zárukou jejich bezpečí.

Tři složité zásahy mají za sebou záchranáři z Libereckého kraje. Spolupráci Horské služby Jizerské hory a zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje dnes prověřily tři koordinačně složité zásahy v rychlém sledu za sebou.

Spolupráce ZZS LK a HSČR je pro návštěvníky Jizerských hor zárukou jejich bezpečí.
Ilustrační foto

První, resuscitace běžkaře kam přijeli záchranáři HS s AED a kyslíkem cca za 7 minut po nahlášení, aby převzali doposud laicky prováděné oživování a zároveň na místo dostali do dalších cca 4 minut posádku RZP s lékařem. Resuscitace 67 letého muže probíhala za spolupráce obou složek po dobu cca 1 hodiny, bohužel se špatným koncem.

O několik hodin později se obdobná událost stala u Bufetu na Smědavě. 67 letý turista se náhle sesunul k zemi bez známek života. Rychlý zásah obsluhy bufetu, který prováděl za pomoci dispečinku ZZS resuscitaci za využití AED v režimu tak zvaného TANR / telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace / a opět rychlý příjezd záchranáře HS znamenal pro pacienta velkou šanci na zotavení. Do vrtulníku LZS LK byl předáván za kontinuální resuscitace pomocí automatického zařízení pro resuscitaci LUCAS.

Do třetice se v odpoledních hodinách dostal do potíží diabetik s nastupující hypoglykemií na staré uzavřené cestě. Tuto diagnózu stanovil naprosto bezchybně na místě záchranář HS a správně se postaral o pacienta. Celá akce proběhla úspěšně díky použití aplikace záchranka. I přesto, že postižený nereagoval na zpětné volání, bylo možno lokalizovat jeho polohu a urychleně mu poskytnout pomoc v situaci, která jej přímo ohrožovala na životě.

„Spolupráce Horské služby, ZZS a LZS je v Libereckém kraji již dlouhodobě na vysoké úrovni. Profesionalita záchranářů, organizační schopnosti , technické dovednosti a v neposlední řadě jejich obětavost již dokázala v regionu zachránit množství životů a nebo zkrátit rekonvalescenci pacientu a zmírnit následky na minimum“ dodal k tématu spolupráce mluvčí ZZS LK Michal Georgiev.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444 nebo e-mail[email protected]David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory,  GSM: 602 628 972

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí