+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Transport dětí ze zapadlého autobusu v Krušných horách

Včera, 13.3.2023 odpoledne transportovala Horská služba v Krušných horách ve spolupráci s hasiči školáky z autobusu jedoucí na lyžařský kurz na Bublavu. „Řidiče autobusu poslala navigace na málo využívanou a v zimě neudržovanou silnici navigaci. Bohužel to nebylo poprvé a s velkou pravděpodobností ani naposled, co jsme museli podobnou situaci řešit. 

Transport dětí ze zapadlého autobusu v Krušných horách
Ilustrační foto

Autobus je v tomto ohledu spíše výjimkou, uvízlé osobní automobily standardní záležitostí nejenom na této krušnohorské silnici. Situaci se snažíme řešit s kompetentními orgány,“ říká náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko.

Žádost o pomoc dostala Horská služba kolem poledne. Autobus se 43 dětmi ze 7.-9. třídy a 2 členy pedagogického sboru zapadl při cestě na lyžařský výcvik na cestě mezi Rolavou a Stříbrnou. Na místo vyrazili horští záchranáři směrem od Přebuzi a na terénní 4kolce Rájeckým údolím. Právě tento úsek je aktuálně pro auta nesjízdný. Souběžně s tím kontaktovala Horská služba KOPIS HZS Karlovarského kraje s žádostí o spolupráci. „Vzhledem k tomu, že o samovyproštění se řidič snažil už nějaký čas, bylo naší prioritou zajistit transport dětí a doprovodu na dostupné místo a zprostředkovat jejich odvoz do cílového místa. Kolegové z HZS zajistili autobus a místo na Kovářské boudě na Přebuzi, která může sloužit i při mimořádné události,“ vysvětluje náčelník z Krušných hor Miroslav Račko. Transport probíhal ve vozidlech Horské služby a HZS a také ve speciálních transportním autobusu HZS. Společně s dětmi se převážel také veškerý proviant lyžařského kurzu a osobní věci dětí i pedagogů. „Celá akce skončila úspěšně kolem 15 hodiny. Kurz je nyní v pořádku v penzionu na Bublavě a lyžák může začít,“ uzavírá s úsměvem Miroslav Račko. Dnes panovalo v Krušných horách relativně přívětivé počasí. Záchranáři i lyžařský kurz mohou být rádi, že k této situaci nedošlo například o uplynulém víkendu, kdy na horách panovaly velmi špatné povětrnostní podmínky. Uvíznutý autobus musela vyprostit speciální odtahová služba.

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí