+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Západní Tatry hostily záchranáře Horské služby.

46 profesionálů Horské služby absolvovalo v minulých dnech zimní doškolení v prostředí Západních Tater, konkrétně v okolí Zuberce a Spálené doliny. 

Západní Tatry hostily záchranáře Horské služby.
Ilustrační foto

Sněhové podmínky a počasí dovolily záchranářům, ve spolupráci se slovenskými kolegy, procvičit si svoje dovednosti v lavinové problematice, záchranných pracích s využitím horolezeckých technik v zimních podmínkách, ledolezení a absolvovat fyzickou etapu směřovanou na vrcholy přilehlých hor.

  Novinkou bylo pro české záchranáře seznámení se systémem „Obelix“ (sofistikovaný systém  pro řízený odstřel lavin). Tato metoda se provádí preventivně v lokalitách, kde by větší množství sněhu a následná lavina velkého rozsahu mohla ohrozit obydlí, anebo zasáhnout přímo lyžařské tratě.

  Spolupráce českých a slovenských záchranářů byla v historii Horské služby velice úzká jak za socialismu, tak za éry federace. V posledních letech se ale záchranáři obou zemí setkávali spíš jako soupeři při sportovních kláních, a tudíž všichni uvítali možnost znovu obnovit spolupráci.

  Čeští záchranáři si dovolují touto cestou poděkovat kolegům z „HZS“ (Horská záchranná služba) a Střediska lavinové prevence za jejich pomoc při organizaci doškolení a za velice vstřícný přístup. 

 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí