Horská služba a letečtí záchranáři zasahovali v údolí Bílé Opavy

Jeseníky 16.4.2023 - V neděli 16. dubna odpoledne zasahovali záchranáři z Horské služby Jeseníky spolu s leteckými záchranáři z LZS Ostrava u zraněné ženy v Údolí Bílé Opavy. Na zledovatělém terénu uklouzla a zlomila si nohu v kotníku.

Horská služba a letečtí záchranáři zasahovali v údolí Bílé Opavy
Ze zásahu
Výzva přišla záchranářům z dispečinku Záchranné zdravotnické služby Olomouckého kraje krátce po 16. hodině. Vzhledem ke složitému terénu vyrazilo na místo celkem pět horských záchranářů z Ovčárny, Karlovy Studánky a Červenohorského sedla. Transport zraněných osob z turistické cesty údolím Bílé Opavy je totiž vždy velmi náročný. „Na místě jsme našli zraněnou ženu s manželem. Na zledovatělé cestě uklouzla a její pád skončil asi o dva metry níž ve svahu. Nohu měla bolestivě zlomenou v kotníku. Zafixovali jsme ji a podali tišící lék Penthrox, který zraněné ženě pomohl od bolesti," vysvětluje zásah záchranář Jiří Hejtmánek. I když je terén poměrně hodně zalesněný, vzhledem k tomu, že nefoukal vítr, domluvili se záchranáři s LZS Ostrava na transportu zraněné ženy v podvěsu pod vrtulníkem. Po transportu několika set metrů na nosítkách a signalizaci místa vyzvednutí pomocí dýmovnice, se ke zraněné ženě spustil lékař LZS Ostrava, poskytl další ošetření a v podvěsu ji transportoval na místo, kde ji bylo možné přeložit na palubu vrtulníku. „Do Údolí Bílé Opravy nyní turistům chodit nedoporučujeme. Cesty jsou zledovatělé a pohyb na nich bez nesmeků na nohách je nebezpečný," vyzývá k opatrnosti náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller.

Na video přímo ze zásahu se můžete podívat zde: https://youtu.be/sfvGopQf31Y.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, [email protected], nebo Vítězslav Kaller, +420 602 666 603, [email protected].