+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horští záchranáři v Orlických horách úspěšně pátrali po autistickém chlapci

Úspěšnou pátrací akci po ztraceném desetiletém chlapci s autistickou poruchou mají za sebou horští záchranáři z Orlických hor. Chlapce objevili v sobotu 29.4.2023 večer po zhruba hodinovém pátrání nedaleko vrcholu Velká Deštná.
Horští záchranáři v Orlických horách úspěšně pátrali po autistickém chlapci
Ilustrační foto
Desetiletý chlapec se ztratil zhruba kolem 9. hodiny večerní asi 100 metrů od vrcholu Velká Deštná. S rodinou tam byl na pozorování západu slunce. V husté mlze a za nepříznivého počasí se od rodiny oddělil a ztratil orientaci. Rodina po několika desítkách minut neúspěšného pátrání kontaktovala Horskou službu kolem 22. hodiny. “V tísňovém telefonátu nás tatínek chlapce informoval o tom, že hoch je velmi bázlivý, nebude reagovat na volání a jediné na co slyší, je jeho zdrobnělé křestní jméno. Bylo nám jasné, že musíme postupovat velmi rychle a zároveň citlivě,“ říká zasahující horský záchranář Jan Hepnar. Do terénu vyrazilo celkem 13 horských záchranářů, z toho 6 psovodů se svými čtyřnohými parťáky z Orlických hor, Krkonoš i Jeseníků. Okamžitě byla také informována Policie ČR. Prvořadým úkolem pro záchranáře bylo prohledání všech dostupných cest a stezek v okolí místa ztráty. Zhruba po padesáti minutách pátrací akce objevil chlapce při cestě terénním autem po jedné z cest právě záchranář Jan Hepnar. „Chlapec při prvním kontaktu nejevil prakticky žádné známky emocí. Postupoval jsem v komunikaci tak, jak mi doporučili jeho rodiče. Naštěstí jsem ho nevylekal a chlapec nastoupil do auta. V pořádku jsem ho pak předal do rukou rodičů,“ popisuje okamžik záchrany Jan Hepnar. Horská služba děkuje za spolupráci při úspěšné záchranné akci Policii ČR a za klidnou komunikaci také rodičům ztraceného hocha. Pro návštěvníky hor z uvedeného příběhu plyne poučení, že  i když se hory zdají přes den vlídné a panuje v nich krásné jarní počasí, k večeru a v noci stále padají teploty pod nulu, často se objevují přeháňky, mlhy a fouká silný vítr. Nepodceňujte proto plánování vašich výletů.
 
Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, [email protected], nebo Josef Hepnar, +420 606 725 102[email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí