+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mezinárodní kynologické cvičení v Domažlicích představilo systém Pátrač

Domažlice, Plzeňský kraj 19.5.2023 – Horská služba České republiky se zúčastnila třídenního mezinárodního kynologického cvičení, které se konalo od 15. do 17. května 2023 v Domažlicích. Cvičení pořádala Policie ČR Krajského ředitelství Plzeňského kraje ve spolupráci s bavorskou policií.

Mezinárodní kynologické cvičení v Domažlicích představilo systém Pátrač
Z výcviku

Cvičení mělo za cíl představit německým kolegům pátrání po pohřešovaných osobách a zejména systém Pátrač, který vyvíjí Česká zemědělská univerzita pro Ministerstvo vnitra ve spolupráci i s Horskou Službu od roku 2016. Systém Pátrač je digitální nástroj, který umožňuje přesné plánování, řízení a hodnocení pátracích akcí. Významně usnadňuje komunikaci mezi psovody, koordinátory a ostatními zúčastněnými jednotkami během pátrání. "Je nám ctí, že nás policisté z Krajského ředitelství Plzeňského kraje přizvali a oceňujeme tuto formu spolupráce," uvedl Ondřej Zeman z Horské služby, který se cvičení zúčastnil se svou fenkou Enigmou.

Během prvního dne cvičení se účastníci seznámili s výcvikem pro plošné vyhledávání, včetně označování nálezu figurantů štěkotem. Druhý den byla představena práce se systémem Pátrač. Pomocí interaktivní mapy a GPS lze v reálném čase sledovat pohyb všech jednotek v terénu, což výrazně zvyšuje efektivitu a bezpečnost pátracích akcí. "Vládla pohodová a přátelská atmosféra a díky vzájemnému sdílení zkušeností se mohou všichni kynologové posouvat ve svých znalostech a dovednostech dopředu," dodal Jan Hepnar, který se cvičení zúčastnil se psem Casim.

Jedním z impulzů pro pořádání tohoto cvičení bylo i úspěšné pátrání po osmileté Julince, které před rokem a půl v říjnu 2021 skončilo šťastně díky výjimečnému úsilí pátracích týmů a spolupráci psovodů z celé České republiky. V tomto případě byl systém Pátrač využit k efektivnímu koordinování velkého množství pátracích týmů, které se pátrání účastnily. Tři dny tehdy Julinku hledalo mimo členů kynologických brigád několik stovek záchranářů, policistů, hasičů, horských záchranářů a dobrovolníků. Pátrání po holčičce se na německé straně hranice tehdy účastnila bavorská policie. Německým kolegům se systém Pátrač velmi líbil. Přestože jeho implementace do jejich systému by byla složitá, oceňují jeho přínosy pro organizaci a efektivitu pátracích akcí. "Ceníme si otevřené diskuse o tomto systému a výměny zkušeností s našimi německými kolegy. I když není v plánu jeho implementace do německého systému pátrání po pohřešovaných osobách, tato zkušenost nám poskytuje cennou zpětnou vazbu pro další vývoj Pátrače," uzavřel Ondřej Zeman. Cvičení v Domažlicích bylo významnou příležitostí pro posílení mezinárodní spolupráce a výměny osvědčených postupů v oblasti kynologie a pátracích technik.

Bližší informace: vedoucí kynologické brigády Horské služby Pavel Smejkal, 720 470 276, [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí