+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Náročný víkend horských záchranářů v Jeseníkách

Náročný víkend 26-27.8.2023 prožili horští záchranáři v Jeseníkách. V akci byli u zranění cyklistů na trailech, mimo jiné pátrali po ztraceném houbaři i muži s desetiletou dcerou nebo zasahovali u zraněné seniorky v údolí Bílé Opavy. Společným jmenovatelem u všech zásahů bylo počasí a podcenění dřívějšího soumraku.

Náročný víkend horských záchranářů v Jeseníkách
Ze zásahu

V sobotu v 21:15 hodin pátrala Horská služba po pohřešovaném otci s desetiletou dcerou v okolí hřebenu Králického sněžníku. Horskou službu kontaktovala žena, jejíž manžel s dcerou nedorazili během túry na smluvené místo. V průběhu výletu se pár rozdělil, otec bohužel ale zaměnil turistické značení za cykloturistické a s dcerou sešli ze správné trasy. Jeho telefon navíc nebylo možné kontaktovat a začínala další bouřka. Posádky horských záchranářů pátraly po obou stranách hřebene Králického sněžníku. Okolo půlnoci se telefon pohřešovaného opět objevil v síti operátora jako aktivní, což záchranářům umožnilo ho kontaktovat. „Pochvala manželskému páru patří za správné vyhodnocení situace. Zbloudilá žena došla na silnici a pokračovala do nejbližší obce, odkud nás kontaktovala. Otci pak za to, že duchapřítomně při blížící se bouřce změnil směr a s dcerou se vydali z hřebene do údolí k nejbližšímu příbytku, kde si hned začal dobíjet telefon,“ komentoval situaci zasahující záchranář Horské služby.

V neděli v odpoledních hodinách pak horští záchranáři z Karlova zasahovali u 80leté paní, která se s přítelkyní vydala na túru údolím Bílé Opavy a zhruba v polovině trasy jí došly síly. Seniorka byla vyčerpaná a nemohla dále sama pokračovat v cestě. Kolemjdoucí turista kontaktoval prostřednictvím aplikace Záchranka Horskou službu, která vyrazila na místo s džípem a čtyřkolkou. „Čtyřkolkou jsme se dostali zhruba 700 metrů pod místo, kde byla vyčerpaná turistka, zbytek jsme museli s rakouským vozíkem zvládnout terénem pěšky. Ošetřili jsme ji, poskytli tepelný komfort a vozíkem transportovali zpět ke čtyřkolce,“ komentoval situaci zasahující horský záchranář. Na čtyřkolce pak seniorku převezli do Karlovy studánky, kde už čekala sanitka. Celá akce trvala více než 2 hodiny.

V neděli odpoledne také skupina houbařů nahlásila na stanici Skřítek pohřešování svého kamaráda. „Okolí Skřítku je vyhlášená houbařská lokalita, je to však také lokalita rašelinišť a bažinatého terénu a houbaři zde bloudí každoročně,“ říká k zásahu náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller, který v tu chvíli sloužil, co by dispečer pro oblast na stanici Ramzová. Ztracený houbař měl naštěstí nabitý telefon. I když v něm neměl nainstalovanou aplikaci záchranka, umožňuje tato aplikace Horské službě pomocí SMS určit polohu ztraceného člověka. Na základě této hrubé lokalizace navázal záchranář po krátkém pátrání přímo v terénu přímý kontakt. Celá akce trvala okolo dvou hodin.

Tyto i další víkendové zásahy v Jeseníkách měly šťastný konec, apelujeme ale na turisty, aby za aktuálního bouřlivého počasí a s blížícím se koncem léta své trasy plánovali mnohem pečlivěji a počítali s tím, že počasí je stále nevyzpytatelnější a mnohem dříve se stmívá,“ doplňuje náčelník Horské služby Jeseníky, Vítězslav Kaller.

 
 
Bližší informace: Náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller, +420 602 666 603, [email protected] nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, +420 602 163 444, [email protected]
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí