+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horští záchranáři se učí resuscitovat v unikátním školicím programu

Jak rozpoznat náhlou srdeční zástavu a zahájit neodkladnou resuscitaci nebo jak se třeba postarat o pacienta s anafylaktickým šokem trénují členové Horské služby z Jizerských hor v prostorách Technické univerzity v Liberci.  „Na fakultě zdravotnických studií jsem studoval. Dobře jsem znal její vybavení a možnosti, a proto jsme ve spolupráci s doktorkou Langovou, profesionálním horským záchranářem Jardou Petrákem a s mými kolegy z liberecké záchranky vytvořili plán čtyřhodinového školení, které je koncipováno především na praxi a simulace. Je to nejefektivnější výuková metoda,“ říká záchranář a čekatel Horské služby Jan Vanc, který stál u zrodu unikátního projektu.

Horští záchranáři se učí resuscitovat v unikátním školicím programu
Ilustrační foto

Jizerské hory mají velkou rozlohu a občas se stane, že vlivem počasí nebo těžko přístupného terénu jsou horští záchranáři v terénu s pacientem sami delší dobu, než by tomu bylo mimo hory. Navíc k zástavám oběhu dochází stále častěji, protože do hor se ve větším počtu dostávají starší osoby, u kterých je srdeční příhoda pravděpodobnější. „Právě proto vzniklo toto školení, které je koncipované především pro dobrovolné členy. Ti se totiž ve své praxi s takovými případy setkávají zřídkakdy, nemají tak tolik možností si je natrénovat,“ vysvětluje Jan Vanc.

Školení klade důraz hlavně na reálnost. Simuluje několik reálných výjezdů, a to včetně komunikace s dispečinkem záchranné služby a živých účastníků – svědků události, kteří do záchranné akce vnášejí autentický stres. Pacient je zosobněn simulátorem SimMan 3G. Jde o umělou figurínu, která umí dýchat i nedýchat, mrkat, mluvit nebo sípat. SimMan má k dispozici také monitor a řídí se pomocí tabletu. Simulátor tak dává záchranářům při tréninku a zejména po něm perfektní zpětnou vazbu, kdy si záchranáři detailně prohlédnou, jak si vedli. Vyhodnocení jednotlivých situací provádějí vždy lékaři a záchranáři, kteří předávají horoslužebníkům postřehy ze své reálné praxe.

Odborným garantem projektu je MUDr. Lucie Langová z liberecké záchranky, která je zároveň členkou metodické komise lékařů Horské služby. Školitelský tým je osmičlenný. Z řady lékařů se na výuce podílí již zmiňovaná MUDr. Lucie Langová, dále MUDr. Jiří Pyšek a MUDr. Barbora Kočí. Lektoři z řad zdravotnických záchranářů jsou Lucie Boková, Michal Tomáš, Jakub Roubíček a již zmínění Jaroslav Petrák a Jan Vanc. „Je to aktivita, která přichází odspodu čistě na základě iniciativy našich členů a o to je cennější. Je skvělé, když se záchranáři sami chtějí posouvat dál. Simulace velmi věrně napodobují reálné akce a školení je rozhodně pro všechny, kteří jej absolvují, velkým přínosem,“ říká náčelník Horské služby z Jizerských hor David Savický. Čtyřhodinové školení má za sebou už 3 turnusy, kterými prošlo 36 horských záchranářů.

Video ze simulačního kurzu je k dispozici zde: https://1url.cz/yuNui.

 
 
Bližší informace: Tiskový servis HSCR Marek Fryš, +420 602 163 444, [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí