Horská služba Beskydy vyzývá k respektování zákazu vstupu do lesa

Horská služba Beskydy vyzývá návštěvníky hor, aby respektovali dočasný zákaz vstupu do lesa. Ten vydalo město Jablunkov v oblasti Mostů u Jablunkova z důvodů nebezpečí pádu stromů a rizika zranění.

Horská služba Beskydy vyzývá k respektování zákazu vstupu do lesa

Kvůli bouřím a silným větrným smrštím, které se přes Beskydy prohnaly koncem srpna, vydal Městský úřad Jablunkov vyhlášku platnou od 1. září 2023, která zakazuje vstup do lesa v části správního obvodu Městského úřadu Jablunkov, v katastrálním území Mosty u Jablunkova. Zákaz platí do konce listopadu 2023. „Ve zmiňovaných oblastech je opravdu hodně polomů. Nejenom, že hrozí pády stromů nebo jejich částí, ale oblast je pro záchranáře také mnohem hůře dostupná. Pokud dojde v této oblasti k úrazu, je pomoc výrazně komplikovanější,“ vysvětluje náčelník Horské služby z Beskyd Radan Jaškovský. V lesích se navíc ve zvýšené míře pohybuje těžká technika. „Nejprve jsme odstranili dříví z cest, a ještě nejsme u konce. Dostali jsme se ale už do většiny porostů, takže máme přesnější odhad objemu poškozeného dříví. Zpracovat je třeba asi 40 tisíc metrů krychlových dřeva, což provádíme vlastními kapacitami i s pomocí smluvního partnera. V lesích se rozbíhají práce harvestorů i těžebních dělníků, máme v porostech traktory, lanové systémy a ze svahů začnou stahovat dříví i koně,“ komentoval situaci na webu Lesů ČR Oldřich Gajdušek, lesní správce z Jablunkova.

Bližší informace: Radan Jaškovský, +420 606 769 016, [email protected] nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, +420 602 163 444, [email protected].