+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Šest zásahů během jediného víkendového dne na Dolní Moravě

V sobotu 9.9.2023 vyjížděla Horská služba na Dolní Moravě v Jeseníkách k 6 zásahům. „Ačkoliv prázdniny už skončily, slunečné počasí láká do hor stále velké počty turistů i cyklistů. S tím souvisí také typy úrazů. Převážně ošetřujeme zranění z trailových tratí a zranění po pádech v horském terénu. Desítka zásahů za den není výjimkou,“ komentuje pokračující náročné dny horských záchranářů Vítězslav Kaller, náčelník HS Jeseníky.

Šest zásahů během jediného víkendového dne na Dolní Moravě
Ze zásahu

Někteří turisté a cyklisté dorazí na stanici Horské služby na Dolní Moravu sami s žádostí o ošetření. Tato zranění obvykle nevyžadují přivolání záchranné zdravotnické služby. Z takových lehčích zranění to v sobotu byla například odřená záda, odřeniny horních či dolních končetin z pádů na cyklotrailech, lehká odřenina na hlavě či tržná ranka na hlavě u dítěte, které spadlo z odrážedla.

Jeden ze zásadnějších úrazů se stal okolo 11. hodiny dopoledne. Horská služba dostala výzvu z aplikace Záchranka a vyrazila ke zraněné cyklistce, která spadla na trailové trati v pasáži skoku. Žena byla zraněná na hlavě a záchranáři pojali podezření na poranění pánve. Pacientce záchranáři poskytli základní ošetření a zafixovanou ve vakuové matraci ji převezli terénním autem ke stanici HS na Dolní Moravě, kde už čekala posádka ZZS Pardubického kraje. Ženu nakonec do nemocnice transportoval vrtulník, který přistál na heliportu v těsné blízkosti stanice Horské služby. Další zranění na singltrailu na sebe nenechala dlouho čekat. Nejdříve to byl zásah u zranění horní končetiny a kolem 15:15 vyráželi horští záchranáři opět na singltrail. Žena spadla v místě, které bylo ve velmi strmé části trati. Záchranáři se k ní museli spustit s nosítky a v těch ji pak vytáhnout lanovou technikou zpět k terénnímu autu, kterým ji transportovali na stanici Horské služby Dolní Morava, kde už čekala záchranka zdravotnické služby. Téměř ve stejné chvíli byl nahlášen úraz dolní končetiny u čtyřletého chlapce na Kralickém sněžníku. Zde zasahovali záchranáři ze stanice Staré Město. Chlapce ošetřili, zafixovali nohu, svezli ho spolu s matkou k jejich zaparkovanému vozu odkud pokračovali do nemocnice po vlastní ose. Hned potom záchranáři zasahovali v dětském parku na Dolní Moravě u čtyřletého dítěte, které spadlo z výšky a stěžovalo si na bolest zad a horní končetiny. Těsně před setměním pak den zakončil zásah u polské turistiky, která si při pádu v terénu poranila dolní končetinu. Po ošetření Horskou službou a fixaci dolní končetiny byla žena propuštěna do péče svých kamarádů, kteří ji k dalšímu ošetření zavezli do polské nemocnice. „U všech adrenalinových aktivit je klíčová opatrnost a také využití všech dostupných ochranných prvků. Helma na kole je nutností, doporučujeme i chrániče páteře, kloubů a určitě rukavice,“ uzavírá náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. 

 

Bližší informace: Náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller, +420 602 666 603, [email protected], nebo tiskový servis tiskový servis HSCR Marek Fryš, +420 602 163 444, [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí