+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba na podzim a shrnutí zásahů za prázdniny.

Blíží se konec astronomického léta a pro horské záchranáře nastává období fyzických prověrek, doškolení, lékařských prohlídek a přípravy na sezónu zimní.

Horská služba na podzim a shrnutí zásahů za prázdniny.
Ilustrační foto

  Období září až listopadu je již každoročně věnováno intenzivní přípravě na nadcházející zimní sezónu. Kontrolou stavu, údržbou, doplněním a opravám se kromě stanic a materiálu nevyhnou ani záchranáři. Pochopitelně řečeno poněkud v nadsázce. Fyzické prověrky ukázaly mnohokrát nejenom aktuální fyzickou připravenost záchranářů, ale ve spojitosti s lékařskými prohlídkami odhalily doslova „bolavá místa na těle“, kterým je třeba se před náročnou zimní sezónou věnovat.

  Záchranáři si v období podzimu také znovu osvěží technické dovednosti při evakuacích z různých typů lanových drah, techniku jištění při vyprošťování osob a další ze svých mnoha dovedností včetně zdravotnické přípravy a poskytování první pomoci.

  Příprava stanic dovybavení zdravotnickým materiálem a kontrola veškerého materiálu je určitě na místě a je jí každoročně věnována velká péče. V rámci zimy se většinou řeší pouze dovybavení aktuálně chybějícím materiálem a odstraňování havarijních stavů.

  Shrnutí letních prázdnin je vždy zajímavé a statistiky nám dávají informace o vytíženosti jednotlivých oblastí a charakteru činností při kterých si jejich návštěvníkům stala nehoda. Přestože například v Krkonoších jsme měli pocit, že léto proběhlo v poklidném tempu statistiky zásahů nám ukazují velice obdobnou situaci jako v loňském roce. Na přiložených grafech si můžete prohlédnout srovnání letních sezón 2022 – 2474 zásahů celkem, 2023 – 2504 zásahů celkem a porovnat činnosti při jakých se stávala nejčastěji poranění v jednotlivých oblastech.

  Toto není pro Horskou službu ještě zdaleka bilancování sezóny. Podzimní počasí ve spojení s prodlouženými víkendy a státními svátky nejenom u nás, ale i v okolních zemích, přiláká do hor v průběhu září a října ještě mnoho návštěvníků. Závěrečný účet úrazové statistiky budeme tudíž schopni představit až na konci listopadu, kdy pro nás oficiálně končí období letní sezóny, která je vždy brána od 1.5. do 30.11.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, [email protected]

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí