+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Taktické cvičení složek IZS - Šumava.

„Mimořádná událost v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci“

Dne 4.října 2023 proběhlo taktické cvičení složek IZS v areálu Horské služby na Špičáku.

Taktické cvičení složek IZS - Šumava.
Ilustrační foto

Pod lanovou dráhu Špičák přijíždí osobní vozidlo s dvoučlennou posádkou. Při vystupování z vozidla dochází ke kolapsu spolujezdce. Zraněného spolujezdce řidič přivádí k ošetření na stanici Horské služby. Už před vstupem na stanici zraněný spolujezdec vykazuje známky zhoršeného zdravotního stavu. Zvrací, kolabuje. Člen Horské služby při odběru anamnézy zjišťuje pozitivní cestovatelskou anamnézu, to, že se oba muži před třemi dny vrátili z Republiky Kongo.

Nyní již oba muži na ošetřovně Horské služby mají teplotu a zvrací. Na základě podezření, že by se mohlo jednat o vysoce nakažlivou nemoc, člen Horské služby klinické příznaky konzultuje s KHS. Dostává jasné pokyny a instrukce jakým způsobem postupovat.

Horská služba informuje Krajské operační středisko, to aktivuje výjezdové skupiny v oblasti a spolu s nimi aktivuje biohazard tým. Krajské operační středisko vyhlašuje mimořádnou událost a aktivuje všechny složky IZS, které se na likvidaci mimořádné události podílejí.

Hlavním účelem včerejšího cvičení bylo prohloubení spolupráce složek IZS, Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje a zapojení Horské služby Šumava.

Horští záchranáři ze Šumavy poskytli pro průběh cvičení svůj objekt a zároveň byli aktivními účastníky celého cvičení. „Spolupráce a koordinace činností při takovémto typu zásahu je pro bezpečnost všech zasahujících a snížení rizika dalšího šíření nákazy mezi běžnou populaci.“ Uvedl náčelník HS Šumava M. Janďura. Dále dodává, že:“ Zkušenosti, které při každém takovémto cvičení získávají všichni účastníci, jsou velice dobře využitelné i při zásazích se kterými se záchranáři denně setkávají.“

Cvičení prověřilo spolupráci a vzájemnou koordinaci všech složek IZS včetně Horské služby. Poprvé se na cvičení takového rozsahu podílela aktivně i Krajská hygienická stanice Plzeň.

Bližší informace: Náčelník HS Šumava Michal Janďura, 606 528 243, email: [email protected] nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, email: [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí