+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba zasahovala v Jizerkách u pádu cyklisty z výšky

V úterý 10. října krátce před 11. hodinou zasahovala Horská služba v Jizerských horách v lokalitě Vířivých kamenů u pádu mladého německého cyklisty mimo silnici. I s kolem přepadl přes svodidla ze 4 metry vysoké zdi zpevňující vozovku.

Horská služba zasahovala v Jizerkách u pádu cyklisty z výšky
Ilustrační foto

Výzvu o pomoc při pádu německého cyklisty dostala Horská služba přes tísňovou linku 112. Bohužel nebylo možné určit přesnou jeho polohu. Horský záchranář vyrazil na vytipovaná místa, na kterých k podobným nehodám v oblasti dochází. „Když jsem dorazil k Vířivým kamenům, žádné náznaky nehody jsem neviděl. Ale nedalo mi to, oblast jsem prošel a nahlédl i dolů přes svodidla. A právě tam, pod 4metrovou zdí, která zpevňuje silnici, jsem cyklistu i s kolem uviděl,“ říká zasahující horský záchranář. Ke zraněnému mladíkovi nebylo možné slanit kolmo ze zdi, záchranář musel úsek zdi obejít a dostat se k němu složitým terénem. Stejně tak potom i hasiči a zdravotníci. Po rychlém vyšetření horský záchranář ošetřil cyklistovi tržnou ránu na hlavě a pojal podezření na vážné zranění dolní končetiny. Cyklista byl ale při vědomí a komunikoval, což je u takových pádů vždy dobré znamení.

Kromě Horské služby dorazili na místo také posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, dvě posádky hasičů včetně lezeckého družstva a také vrtulník. Leteckého transportu nebylo nakonec zapotřebí. „Při nahlášení pádu z takové výšky je standardem, že dispečer na místo vyšle i vrtulník. Při pádech z výšky několik metrů záchranné složky obecně předpokládají trauma většího rozsahu. To se v tomto případě nepotvrdilo, naštěstí,“ dodává zasahující záchranář Horské služby. Raněného pak v 6 lidech ve vakuové matraci s vakuovou dlahou pomocí nosítek přenesli záchranáři k sanitce, která ho pak transportovala k dalšímu ošetření.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí