+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba cvičila v Jeseníkách záchranné práce ve skalním a exponovaném terénu

V Jeseníkách v oblasti Rabštejn pořádala Horská služba doškolovací letní kurz zaměřený na záchranné činnosti ve skalním terénu, osvojení lezeckých technik a partnerskou pomoc a záchranu.

Horská služba cvičila v Jeseníkách záchranné práce ve skalním a exponovaném terénu
Ilustrační foto

Kurzu se účastnilo 17 dobrovolných horských záchranářů. Hned po zahájení ve čtvrtek 5.října se účastníci vrhli na odpolední praktické cvičení lanových technik - prusíkování, jumarování a ostatní alternativy výstupu nebo sestupu. Následující dva dny strávili horoslužebníci tréninkem technik sportovního lezení, způsobů jištění, slaňování a nácvikem simulací pohybu v horském terénu. Dalšími metodami cvičení byla partnerská pomoc, sebezáchrana, dopomoc lezeckému partnerovi, navazování, jistící stanoviště s fixními a mobilními jistícími prostředky. Sobotní odpoledne pak účastníci kurzu věnovali profesionální záchraně, spouštění, vytahovaní, přemostění a evakuaci ze stromu. Večery jim pak instruktoři vyplňovali tematickými přednáškami z oblasti horolezectví, práce ve výškách a nad volnou hloubkou, techniky a organizace záchrany. V neděli před odjezdem probíhal ještě nácvik záchranných akcí v reálných podmínkách. „Nácvik teoretických a praktických dovedností je alfou a omegou práce Horské služby. Na školení a kurzy pro naše kluky klademe velký důraz. Činnosti při reálných zásazích musí probíhat hladce, rychle a bez chyb. Ty by mohly mít fatální následky. Díky metodikům z řad Horské služby jsou realizována skvěle připravená cvičení, všichni pracují s plným nasazením,“ komentuje náčelník jesenických horských záchranářů Vítězslav Kaller. Naše poděkování patří personálu horské chaty Rabštejn, která nám poskytla pro doškolovací kurz zázemí.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, [email protected] a náčelník HS Jeseníky Vitězslav Kaller, 724 813 296, [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí