Resuscitace po bodnutí hmyzem v Jizerských horách

Drama se šťastným koncem se odehrálo v pátek 13. října dopoledne v Bedřichově v Jizerských horách. Šestačtyřicetiletou ženu tam horští záchranáři úspěšně resuscitovali po alergické reakci na bodnutí hmyzem.

Resuscitace po bodnutí hmyzem v Jizerských horách

Krátce po 10 hodině dopoledne přišla Horské službě výzva z dispečinku ZZS Libereckého kraje, že na okraji Bedřichova potřebuje pomoc žena s alergickou reakcí na bodnutí hmyzem. Dvoučlenná hlídka vyrazila na zhruba 700 metrů vzdálené místo ze stanice Bedřichov. Na místě našla tříčlennou skupinu turistek, jedna z nich ležela na zemi v bezvědomí, do kterého upadla vinou alergické reakce po bodnutí hmyzem do oblasti hlavy. „Musíme pochválit kamarádky postižené ženy, které zachovaly chladnou hlavu. Ještě před naším příjezdem aplikovali kamarádce protialergickou látku pomocí injekčního předplněného pera. Žena ho měla u sebe, protože zřejmě věděla, že je na bodnutí hmyzem silně alergická. My jsme ji na místě položili do protišokové polohy a monitorovali jsme životní funkce. Po chvíli bylo nutné zahájit kardiopulmonální resuscitaci, která byla po relativně krátké chvíli úspěšná,“ popisuje situace na místě jeden ze zasahujících záchranářů. Během velmi krátké chvíle na místo dorazili zdravotníci ZZS Libereckého kraje, kteří vyjížděli souběžně s Horskou službou. Ženu znovu vyšetřili, podali další medikaci a převezli do nemocnice v Jablonci nad Nisou.