Náročný týden psovodů a jejich čtyřnohých svěřenců.

Od pondělka do dnes bylo na Strážném v Krkonoších ve znamení psího štěkotu, povelů psovodů a tvrdé práce v terénu.

Náročný týden psovodů a jejich čtyřnohých svěřenců.

Krkonoše se staly místem letní části atestů psů a psovodů HS. Tyto zkoušky prověří dovednosti psů, jejich fyzickou kondici, schopnost koncentrace a vytrvalost. To samé platí také o psovodech, kteří v rámci denního i nočního pátrání řeší situace, se kterými se mohou setkat při reálných zásazích. 20 psovodů a psů se pohybovalo v terénu a propátrávalo sektory vygenerované specializovaným softwarem „Pátrač“. Jedná se o projekt, který dlouhodobě probíhá ve spolupráci se Českou zemědělskou univerzitou.

Zkoušek se zúčastnilo patnáct psovodů se svými psy. Deset úspěšně prověřených psovodů může být nasazeno do pátracích akcí po pohřešovaných osobách. Mezi zkušenými harcovníky kynologie se v rámci celého týdne zdokonalovali ve svých dovednostech a získávali zkušenosti také tři nováčci.

Pátrání v rámci atestů bylo doplněno i speciálními činnostmi. „Odhalit figuranta skrytého na stromě ve výšce okolo 3 metrů, nebo propátrat velkou louku se skalkou a jeskyní s figurantem krčícím se v jejím rohu a mnoho dalších situací, třeba i s dronem létajícím nad propátráváným místem je pro záchranné psy velice důležitou součástí výcviku. Byla prověřena i orientace v terénu jak za pomocí GPS nebo pouze s mapou“, popsal P. Smejkal, hlavní kynolog Horské služby. „Dnešní den je věnován především cvičením určeným k restartu motivace psů k pátracím činnostem po náročném programu atestů." dodal ještě P. Smejkal k programu posledního dne.

Dohled nad atesty převzal Roman Končel z policejního prezídia, bývalý vedoucí policejní chovné stanice a bývalý ředitel ZOO Ústí nad Labem, který rozšířil znalosti našich kluků o nové poznatky pachových prací a moderního tréninku. Společně s ním se celého týdne zúčastnil vedoucí záchranářské kynologie Městské Policie Praha M. Sitte. Na jeho přednášce se měli účastníci možnost seznámit s rozsahem a náročností pátrání při zemětřesení v Turecku.

Velké poděkování a obdiv za jejich vytrvalost náleží figurantům z České zemědělské univerzity, kteří celé atesty strávili ve svých úkrytech bez ohledu na podmínky. Vzhledem k roční době a horskému terénu bylo počasí velmi proměnlivé a úterní celodenní déšť prověřil také jejich psychickou a fyzickou odolnost. Děkujeme také panu Leštískému za nové mapové podklady používané k orientačnímu běhu.

-