Pátrání po německých turistech v Krkonoších

Krkonoše, 11. prosince 2010 – Ke zraněné německé turistce vyrazila včera v podvečer dvoučlenná hlídka Horské služby, místo něj však nalezla bloudící skupinu jejich přátel.
Pátrání po německých turistech v Krkonoších

Hlášení o zraněné Němce dostala z krizové linky 112 stálá služba HS na horské chatě Luční bouda včera kolem 16:00. Dva záchranáři na sněžném skútru a terénní čtyřkolce ihned vyrazili do prostoru mezi Luční a chatou Výrovka, kde měla turistka s údajně poraněným kolenem ležet. „Když jsme tam dorazili, ta zraněná tam nikde nebyla, ale za to jsme po krátkém hledání našli skupinu jejích přátel, kteří mezi oběma chatami zabloudili. Podle jejich slov zraněná žena s druhem bloudí dál a údajně míří do velmi obtížného terénu nad Modrým dolem,“ popsal situaci Pavel Jirsa, zástupce náčelníka HS Krkonoše, který z Luční boudy akci vedl.

Jeden ze záchranářů první skupinku turistů na skútru postupně odtransportoval na Luční a vzhledem k tomu, že na hřebenech již byla úplná tma, přivezl přenosný reflektor. Druhý člen HS zavolal na pomoc dalších dvanáct pátračů Horské služby z Pece pod Sněžkou. Nakonec se mu podařilo spojit s mužem, který údajnou nehodu nahlásil, a po krátkém pátrání byly hledaní nalezeni pod Modrým sedlem. Zranění kolene se neukázalo jako vážné a všichni skončili na Luční boudě v pořádku, jen s drobnými omrzlinami. „Naštěstí jsme je našli včas, takže se nedostali do míst, kde hrozilo vážné ohrožení zdraví nebo dokonce životů. Upozorňuji však, že především na hřebenech Krkonoš by turisté v žádném případě neměli opouštět cesty s tyčovým značením. Pokud se vydají do terénu, ohrozí sami sebe i ty, kteří je přijdou zachránit,“ apeluje na návštěvníky hor Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]