Dvě večerní pátrací akce na Šumavě

Šumava, 22. prosince 2010 – V západní části pohoří musela Horská služba včera zachránit vysíleného běžkaře, v oblasti Knížecích plání se pak při túře ztratila matka s dcerou.
Dvě večerní pátrací akce na Šumavě

Běžkař se vydal včera v podvečerních hodinách na trasu v oblasti Hůrky a musel mobilním telefonem kontaktovat dispečink Horské služby. Tvrdil, že je zcela vyčerpaný a už nezvládne jít dál. „Bylo jasné, že do cíle se sám nedostane, takže na místo, které udal, vyjel náš záchranář v těžkém terénním automobilu,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Člen HS muže našel bez problémů, ten byl ovšem skutečně naprosto vysílený a ještě k tomu mírně podchlazený. Záchranář jej naložil do vozidla a odvezl do místa jeho ubytování.

Kolem páté hodiny v podvečer dostal dispečink zprávu z krizové linky 112 o dvou ženách, které se ztratily po celodenní horské túře v oblasti Knížecích plání. Matka s dcerou sice udali přesné místo, kde se nacházejí, ale vůbec nevěděly, jak se dostanou dál. „Došly totiž k penzionu, který je přes zimu zavřený. Kromě toho byly dost vyčerpané, v lokalitě je asi 25 cm nového mokrého sněhu a ženy si musely posledních deset kilometrů prošlapávat cestu,“ popsal situaci Michal Janďura. Na pláně ihned vyjel záchranář na skútru, problém byl v tom, že z nejbližší stanice Horské služby je od udaného místa vzdálená 25 kilometrů. Člen HS nicméně ženy po necelé hodině nalezl a vyčerpané a mírně podchlazené je dopravil do jejich penzionu v Borových Ladech.

„Musím opět důrazně varovat návštěvníky Šumavy, aby nepodceňovali zimní terén v horách. Trasu výletů pečlivě plánujte s ohledem na své síly, vybavte se vším nezbytným a v místě ubytování nahlašte, kam a kudy jdete a kdy se máte vrátit. Především ale všechny vyzývám, aby za žádných okolností neopouštěli cesty a vydávali se do volného prostoru,“ apeloval na turisty náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]