Marný pokus o záchranu německého turisty

Šumava, 25. prosince 2010 – Posádka vozu Rychlé zdravotnické pomoci ze Železné Rudy musela dnes v odpoledních hodinách požádat o asistenci Horskou službu.
Marný pokus o záchranu německého turisty

Zdravotníci byli přivoláni k dvaasedmdesátiletému muži ze Spolkové republiky Německo. Ten se svojí manželkou cestou z restaurace došel k zaparkovanému automobilu, tam se mu udělalo špatně a omdlel. „Kolemjdoucí ihned zavolali vůz RZS, který to měl k bezvládnému turistovi pouhých dvě stě metrů. Železnorudská záchranka ale neměla lékaře, proto si zdravotníci vyžádali i naší asistenci. Muž totiž nejevil známky života, trpěl údajně těžkou srdeční chorobou a musela být proto zahájena resuscitace,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Na místo zásahu dorazili během pěti minut dva záchranáři ze stanice HS na Špičáku. Jeden z nich se okamžitě zapojil do pokusů o resuscitaci pacienta. Druhý mezitím komunikoval vysílačkou s posádkou vrtulníku Letecké záchranné služby, který byl také povolán. Během pokračující resuscitace dorazila i sanitka s lékařem z Klatov. „Ten však krátce po svém příjezdu konstatoval smrt německého výletníka. Naši záchranáři proto vrtulník odvolali a vzhledem k tomu, že šlo o úmrtí cizího státního příslušníka, přivolali Policii ČR. Musím ale říci, že komunikace mezi všemi záchrannými složkami byla v tomto případě rychlá a zcela bezchybná,“ dodal k akci náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]