Pro zraněného Němce letěl do Harrachova vrtulník

Krkonoše, 15. ledna 2011 – Nápad svézt se na sjezdové dráze v Harrachově ne na lyžích, ale na dětských bobech se dnes ráno nevyplatil pětadvacetiletému turistovi z Německa.
Pro zraněného Němce letěl do Harrachova vrtulník

Mladík byl pravděpodobně pod vlivem alkoholu a před devátou hodinou ráno při krkolomné jízdě na takzvaném pekáči prudce narazil do sloupu lyžařského vleku. „Ke zraněnému ihned po zavolání pracovníky harrachovského skiareálu dorazili čtyři záchranáři Horské služby. Na místě zjistili, že mladík utrpěl díky nárazu do kovového sloupu vážné poranění hlavy,“ uvedl Pavel Jirsa, zástupce náčelníka HS Krkonoše. Dodal, že členové HS při poskytování první pomoci našli u zraněného nedopitou lahev rumu.

Záchranáři poskytli mladému muži základní ošetření, zajistili jeho životní funkce, dali mu krční límec a povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce. Pak zraněného naložili na saně a za sněžným skútrem jej transportovali na místo, kde mohl vrtulník přistát. Členové LZS pak muže na palubě stabilizovali a odvezli podle našich informací do liberecké nemocnice k dalšímu ošetření. „Vůbec k této události nemuselo dojít, kdyby mládenec dbal zásad bezpečnosti. Především alkohol na sjezdovou dráhu v žádném případě nepatří. Nepatří tam ale také kdokoliv na saních či bobech. Návštěvníci hor si to musejí uvědomit a chovat se podle toho,“ důrazně upozorňuje Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]