Uštknutý Nizozemec v Krkonoších

Krkonoše, 24. května 2011 – Ne zcela obvyklý případ uštknutí jedovatým plazem zaznamenali dnes záchranáři Horské služby u bobové dráhy v Harrachově.
Uštknutý Nizozemec v Krkonoších

Šestnáctiletý turista z Nizozemska se zřejmě pohyboval v prostoru dojezdu letní dráhy, když jej údajně uštkla zmije. Okolní turisté ihned informovali službu HS Krkonoše, která na místo vyslala dva záchranáře. „Naši členové na místě zjistili, že se skutečně jedná o uštknutí. Takové zranění není u mladého a zdravého člověka smrtelně nebezpečné, ale mladík si stěžoval, že jej brní na těle a oblast brnění se rychle rozšiřuje. To jsme samozřejmě nemohli podcenit, mohly nastat závažné komplikace,“ uvedl Pavel Jirsa, zástupce náčelníka HS Krkonoše. Dodal, že vzhledem k možnému ohrožení života členové HS vše na místě konzultovali s dispečerkou Záchranné služby a ta ihned povolala vrtulník leteckých záchranářů z Liberce. Členové Horské služby pak chlapce naložili do terénního automobilu a převezli na heliport v Harrachově. Tam Nizozemce převzala osádka vrtulníku, která jej dopravila k dalšímu ošetření do nemocnice. „Současné klima je velice teplé, a proto je důležité, aby návštěvníci našich hor byli více pozorní a opatrní. Měli by vždy sledovat, kam vstupují a na co mohou šlápnout. Bohužel se to týká i míst, kde je více lidí a kterým se zmije jindy vyhýbají,“ upozornil Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]