Kvůli ráně polenem letěl na Šumavu vrtulník

Šumava, 4. června 2011 – U zranění, které se tentokrát nestalo v souvislosti s turistickým ruchem, zasahovali dnes odpoledne záchranáři Horské služby Šumava u Javorné.
Kvůli ráně polenem letěl na Šumavu vrtulník

Pět minut před jednou hodinou po poledni je povolalo Krajské zdravotnické operační středisko z Plzně, které kontaktovali svědci události. Podle jejich informací pětatřicetiletý muž zřejmě přerovnával dřevo, když mu na hlavu spadlo asi dvoumetrové poleno. „Svědci uvedli, že muž je v bezvědomí a zřejmě utrpěl těžký úraz hlavy s podezřením na možnou zlomeninu lebky. Během dvaceti minut jsme k němu dorazili a ihned začali s ošetřením,“ uvedl k případu Pavel Aubrecht, zasahující člen Horské služby. Dodal, že zároveň s nimi na místo dorazil i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně, který rovněž povolalo KZOS a chvíli poté i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci ze Sušice.

Záchranáři pak po ošetření umístili muže do vakuové matrace a naložili do helikoptéry, které se podařilo přistát přibližně 100 metrů od místa nehody. Ta pak zraněného transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni. „V rámci smluv mezi HS a ZZS zasahujeme i u případů, které nejsou spojené se sportem či jinými aktivitami turistů. Zvláště v tomto případě bylo nutné dostat se na místo co nejrychleji, protože oblast je řídce obydlená a přímo tato chalupa je v podstatě na samotě. Proto, a také vzhledem ke stavu zraněného, byl rovnou povolán vrtulník,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že obvykle LZS volají podle potřeby a závažnosti případu až členové HS.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]