Vrtulník letěl na Šumavě pro zraněného seniora

Šumava, 11. června 2011 – Šestašedesátiletý cyklista bez přilby se dnes po poledni těžce zranil při sjezdu ze Svatého Tomáše u přehradní nádrže Lipno.
Vrtulník letěl na Šumavě pro zraněného seniora

Kolem 13:00 zavolali jiní cyklisté, kteří zraněného muže našli, záchranáře Horské služby Šumava. „Když mi popsali, v jakém stavu muž je, ihned jsem kontaktoval pracovníky dispečinku záchranné služby v Českých Budějovicích. Ti pak povolali i vrtulník Letecké záchranné služby a já jsem vyrazil terénním automobilem na udané místo,“ popsal situaci Václav Cypro, zasahující člen HS Šumava. Dodal, že po příjezdu na místo okamžitě začal s ošetřením. Muž byl sice při vědomí, ale měl těžce poraněnou hlavu a do hloubky sedřenou pokožku na obličeji.

Krátce poté nedaleko přistál přivolaný vrtulník, záchranář HS proto seniora naložil do automobilu a několik set metrů převezl k místu přistání. Posádka pak muže transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích. „Vyzývám návštěvníky Šumavy, aby nepodceňovali při cyklistických výletech své síly a vždy dávali pozor, na jakém terénu právě jedou. Co však považuji za zásadní, je nutnost vždy mít v horském terénu i na asfaltových cestách přilbu. Pokud by ji muž měl, jistě by jeho zranění nebyla tak vážná,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]