Horská služba Šumava připravena na prázdninovou sezónu

Šumava, 1. července 2011 – Jedenáct profesionálních záchranářů, 23 dobrovolných členů a šest lékařů Horské služby bude během prázdninové sezóny v Národním parku Šumava v plné pohotovosti.
Horská služba Šumava připravena na prázdninovou sezónu

Horská služba tak bude zajišťovat záchranné práce ve vymezeném horském prostoru Šumavy na území o rozloze 1068 km2. „Standardně je zajištěna 24 hodin non stop pohotovostní služba dispečera oblasti na pohotovostním čísle 376 397 273. Celé území Šumavy je pokryto sítí záchranných terénních stanic, z nichž je zajišťována veškerá záchranná činnost,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že v západní části Šumavy se jedná o stanice Špičák a Prášily, v centrální části o stanici na Kvildě a v jižní části Šumavy je zajištěna služba na stanici v Nové Peci. Na členy HS v terénní stanici Kvilda se mohou návštěvníci hor obrátit na telefonním čísle 388 428 193, na jihu Šumavy v Nové Peci pak na čísle 380 736 081. „Na všech těchto telefonních číslech se kromě nahlášení úrazů mohou turisté dozvědět i informace o aktuální povětrnostní situaci, nebo mohou s našimi lidmi konzultovat plánování tras výletů,“ řekl náčelník Janďura.

Před zahájením letní sezony obdržela Horská služba Šumava také dotaci Jihočeského krajského úřadu ve výši 110.000 korun. Finance byly použity na nákup zdravotnického a záchranářského materiálu, který slouží k poskytnutí základní první pomoci zraněným turistům v terénu. Kromě této dotace dostala HS také dar od šumavské společnosti Lipnoservis, která poskytla zdravotní a záchranářský materiál v hodnotě 35.000 korun. Ten bude především sloužit k zajištění nutné pomoci těm, kteří se zraní v areálu bikeparku na Kramolíně. „Jsme tedy plně vybaveni a připraveni, ale je důležité, aby si turisté uvědomili, že záleží obvykle na nich samých, zda naše vybavení budeme nuceni použít. Je důležité, aby návštěvníci Šumavy, která je rozlehlá, nepřehledná a řídce osídlená, dbali bezpečnosti pobytu v horách. Zejména cyklisté by neměli vyjíždět bez přileb a přeceňovat síly, pěší turisté by pak měli pečlivě plánovat trasy výletů a zohlednit při tom svůj zdravotní stav,“ upozornil Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]