Pro zraněného dřevorubce letěl na Šumavu vrtulník

Šumava, 26. července 2011 – Při práci na odvětvování poraženého stromu se dnes krátce před polednem těžce zranil dvaačtyřicetiletý lesní dělník v prostoru Bučiny u Kvildy.
Pro zraněného dřevorubce letěl na Šumavu vrtulník

Jeho nadřízený okamžitě kontaktoval Horskou službu Šumava a také dispečink Rychlé záchranné pomoci ve Vimperku. „Na místo nehody jsem dorazil kolem dvanácté hodiny a po zjištění stavu zraněného jsem ihned zahájil základní ošetření. Muž utrpěl při odvětvování otevřenou zlomeninu levé holenní kosti,“ popsal situaci Jaromír Forst, zasahující člen Horské služby. Dodal, že po ošetření byl zraněný dělník ve stabilizovaném stavu a proto čekal na příjezd lékaře RZS. Po příchodu posádky sanitního vozu na místo nehody lékař muži podal léky proti bolesti a spolu se záchranářem HS a vedoucím lesníkem jej odnesli cca 300 metrů na nosítkách k lesní cestě. Tam dřevorubce naložili do terénního vozu lesní správy a převezli na asfaltovou silnici k čekající sanitce. Ta pak muže transportovala na Bučinu, kde mezitím přistál vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Pacient byl pak letecky převezen k dalšímu ošetření do nemocnice. „Dnešní akce je dobrou ukázkou toho, že Horská služba je schopna zasahovat nejen u zranění lyžařů a turistů, ale i u jakéhokoliv vážného případu v šumavských lesích. Zároveň se jedná o jasný doklad perfektní spolupráce složek v rámci Integrovaného záchranného systému,“ komentoval dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]