Pátrání po dvanáctiletém cyklistovi na Šumavě

Šumava, 20. srpna 2011 – Rozsáhlé pátrání po chlapci, který se ztratil při cyklistickém výletě, proběhlo dnes večer v prostoru Nových Hutí nedaleko Kvildy.
Pátrání po dvanáctiletém cyklistovi na Šumavě

Výzvu zachytil dispečink Horské služby kolem šesté hodiny večerní od operačního střediska Policie ČR. Ihned se rozjela rozsáhlá pátrací akce, které se kromě záchranářů HS zúčastnily dvě hlídky PČR z Vimperku a Horní Vltavice a vůz se čtyřmi členy Informační a strážní služby Národního Parku Šumava. „Podle informací od rodičů pohřešovaného se chlapec vydal sám na kole v odpoledních hodinách na výlet. Vzhledem k tomu, že byl na víkendovém pobytu u známých, horský terén neznal a domů nedojel,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že HS do akce vyslala patnáct záchranářů včetně psovoda, se čtyřmi automobily a jednou terénní čtyřkolkou. Během dvouapůlhodinové akce najeli členové HS přes čtyři sta kilometrů. Ztracený chlapec asi do půl deváté bloudil a snažil se najít cestu zpět, nakonec se objevil nedaleko Kvildy. Byl sice dezorientovaný, ale jinak zcela v pořádku a v současné době je již v péči rodičů. „Varuji rodiče, aby děti nepouštěli v šumavských lesích na samostatné výlety, a to ani v případě, že cyklistické trasy dobře znají. Je nutné, aby děti vždy vyjížděly ve skupině a pod dohledem dospělých,“ upozornil Michal Janďura. Dodal, že dnešní akce byla opět perfektní ukázkou dobře nastavené spolupráce složek Integrovaného záchranného systémy, které se pátrání zúčastnily.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]