Horská služba zachraňovala na Šumavě zraněného řidiče

Šumava, 14. října 2011 – Osmadvacetiletý řidič se dnes kolem třetí hodiny odpoledne těžce zranil při střetu osobního vozidla s nákladním automobilem na silnici Nová Pec – Jelení.
Horská služba zachraňovala na Šumavě zraněného řidiče

Dispečink Horské služby dostal zprávu o události ve čtvrt na čtyři z  linky 155 Rychlé zdravotnické pomoci. „Povolali nás, protože sanitka má tady v horách přeci jen delší dojezdový čas a naše stanice je nejblíže. Ihned jsem tedy vyrazil na udané místo a tam zjistil, že šlo o střet osobáku s velkým vozem Tatra,“ uvedl Václav Cypro, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že zraněný byl řidič osobního auta, posádce druhého vozu se nic nestalo. Muž byl v šoku, utrpěl tržné rány na hlavě a na koleni. Zřejmě byl i chvilku v bezvědomí, protože při komunikaci se záchranářem HS si na okolnosti nehody a události bezprostředně po ní nevzpomínal. „Tvrdil však, že jej brní nohy a to mohlo znamenat nějaké vážné poraněné páteře. Přivolal jsem proto vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Než přiletěl, tak jsem muže ošetřil, stabilizoval do tzv. vakuové matrace a přepravil na hřiště u Nové Pece, kde vrtulník poté přistál“ popsal situaci Václav Cypro. Posádka vrtulníku pak zraněného transportovala k dalšímu ošetření do krajské nemocnice v Budějovicích.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]