+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád z Jubilejní cesty na Sněžce.

Dne 4.4. 2015 v 12:44 byli přes tísňovou linku +420 1210 informováni členové horské služby na stanici v Peci pod Sněžkou o pádu muže ze Sněžky......

Pád z Jubilejní cesty na Sněžce.
Sněžka z polské strany do údolí Lomničky

Dne 4. 4. 2015 v 12:44 byli přes tísňovou linku +420 1210 informováni členové horské služby na stanici v Peci pod Sněžkou o pádu muže ze Sněžky. Přesněji z Jubilejní cesty, která vede úbočím Sněžky.

Dvojice mladých běžkařů, která se vydala z Malé Úpy přes Sněžku do Pece pod Sněžkou,
se dostala do krizové situace při sestupování po Jubilejní cestě. V místě, kde byla cesta pokryta ledem a přefoukána množstvím sněhu, došlo k uklouznutí mladého běžkaře a následnému nekontrolovanému pádu do údolí Lomničky. Postiženému se naštěstí povedlo pád po zhruba 80m skluzu zastavit v čerstvě nafoukaném sněhu. Avšak sněhová pokrývka byla tak jednolitá a pevná, že již nemohl vlastními silami vylézt zpět nahoru a hrozil tak další pád. Přítelkyně o pádu muže informovala Ústředí HS Špindlerův Mlýn, to následně předalo výzvu na stanici do Pece pod Sněžkou.  Odtud v krátkém čase po ohlášení vyrazila 3 členná skupina záchranářů se záchranným a lezeckým materiálem na sněžném skútru a čtyřkolce. Pomocí techniky záchranáři dojeli po úbočí Sněžky až 300m pod místo odkud muž uklouzl.  Zbytek cesty šli záchranáři pěšky na mačkách a s veškerým materiálem na zádech. Mezitím z vrcholu Sněžky, stejnou cestou jako běžkaři, přišel další turista.
Po příchodu záchranářů na místo pádu běžkaře byly pomocí cepínů vybudovány plošiny ve sněhu, které slouží pro bezpečné zajištění osob na cestě. Následně byly vytvořeny kotvící body a následovalo spuštění záchranáře na laně s lezeckou výbavou k postiženému. Muž nebyl zraněn a v dobré psychickém stavu. Pomocí lanové techniky byl vytažen zpět na cestu. Záchranáři bezpečně zajištěné běžkaře a jednoho polského turistu převedli přes sněhem pokryté ledové pole a poté je transportovali na stanici do Pece pod Sněžkou. Zde bylo zajištěno občerstvení a tepelný komfort a posléze byli převezeni na rekreační chatu.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí