+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrání v Peci pod Sněžkou.

Současná záchranná činnost je téměř vždy cílená a pracuje s lokalizovanou výzvou. To, co dělá po léta Horskou službu jedinečnou, je pátrání v rozsáhlém terénu v situaci, kdy není známa přesná poloha pohřešované osoby. Celá desetiletí, kdy Horská služba zasahovala v horách bez znalosti pozice postiženého, poskytla této organizaci dostatečný prostor pro vypracování postupů a metodiky pro efektivitu tohoto typu pátrání. „Všechny tyto postupy Horská služba pravidelně trénuje a ještě zdokonaluje, protože několikrát za rok přijde výzva, kde poloha postižené osoby není lokalizována.“ Vysvětlil náčelník oblasti HS Krkonoše P.Cingr.

Noční pátrání v Peci pod Sněžkou.
Ilustrační foto

Podobnou situaci řešili včera večer záchranáři z Pece pod Sněžkou. Kolem půl osmé jim skupinka turistů sdělila, že v prostoru Růžové hory, na svazích směrem na Pec zaslechli volání o pomoc. Desítka horských záchranářů si ve spolupráci s místním oddělením Policie rozdělila celý prostor na sektory pustili se do propátrávání terénu. V průběhu tříhodinového pátrání prověřili všechny možnosti, kde by se mohla osoba volající o pomoc vyskytovat. Kolem 11 hodiny večerní bylo pátrání ukončeno na základě rozhodnutí Policie ČR. „S takovýmito výzvami jsme se již v minulosti mnohokrát setkali. Někdy byly plané, tak jako v dnešním případě, ale jindy jsme nalezli osobu, která opravdu potřebovala naši pomoc. UZ toho důvodu nebereme takováto oznámení na lehkou váhu a okamžitě na ně reagujeme.“ Vysvětlil po akci jeden ze zasahujících záchranářů z Pece pod Sněžkou.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444 nebo e-mail[email protected], Pavel Cingr, náčelník HS oblast Krkonoše o, GSM: 606 157 921, nebo e-mail: [email protected] 

 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí