+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Kynologické cvičení v Orlických horách

Ve dnech 19.-20.4.2018 proběhlo 1. jarní tematické cvičení psovodů kynologické brigády HS, tentokrát v Orlických horách.

Kynologické cvičení v Orlických horách
Ilustrační foto

Na krátkou dobu se centrem kynologie HS stalo Deštné v Orlických horách a jeho blízké okolí. Kromě psovodů z Orlických hor se při výcviku sešli psovodi a figuranti z Krkonoš, Jeseníků, Jizerských a Krušných hor.

První část cvičení, u Masarykovy chaty, bylo zaměřeno na vyhledání ukrytých figurantů v plošném prostoru. Jednalo se o průzkum terénu vesměs v lesním porostu. Mladí psi a začínající psovodi měli při této disciplíně možnost seznámit se se systémem pátrání pomocí GPS, kdy psovod postupuje dle předem určené trasy, ale hlavně má přehled o propátraném prostoru svým psem, díky snímaní aktuální polohy z navigace na obojku psa.

Druhá část cvičení se přesunula do lokality poblíž Deštné, kde se pokračovalo v plošném vyhledání. Tato část byla již náročnější z důvodu horší prostupnosti terénu (polomy, hustníky aj.), výškovému profilu terénu a rozsáhlejší ploše, kterou musel psovod se psem propátrat. Než psovod vyslal psa do plochy, museli se psem společně překonat cca 15 m vysokou skalní stěnu - slaněním. Tato technická vložka poukázala na důležitost správné a vhodné motivace u psů bez zkušenosti. U mladých psů je potřebné psa na podobné situace správně metodicky připravit.

V den odjezdu se cvičilo dopoledne, kdy se skupina zaměřila na vyhledání osob v objektu. K výcviku psovodům posloužily bývalé vojenské bunkry, řopíky, které jsou také nedaleko Deštné. Zde se skupina psovodů s mladými psy mohla přesvědčit, jaké mohou mít faktory  jako např. tma nebo falešné proudění vzduchu, vliv na práci a chování psa.

Všichni psovodi a psi, a to nejen díky krásnému počasí, které provázelo oba dva dny výcviku, kvitovali cvičení jako přínosné do jejich další práce.

Foto ze cvičení

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí