+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Kynologické atesty Krkonoše

Kynologové se sjeli do Strážného.

Kynologické atesty Krkonoše
Ilustrační foto

Ve dnech 2.-5.11.2021 se uskutečnil podzimní atestační kurz v plošném vyhledávání osob v Krkonoších. Kurz byl zahájen ve Strážném na chatě Jawa, kde se sešli všichni psovodi Horské služby. 23 psů různého věku a z různých koutů našich hor pracovalo jak nejlépe umělo. Nejmenší psi využily tuto akci k socializaci a procvičování základní poslušnosti. Ti starší podstoupili zkoušky.  Kynologický atest v plošném vyhledávání osob získalo nakonec 11 pátracích týmu (psovod + pes). Plochy k vyhledávání osob byly vybrány v náročném a těžce prostupném terénu Krkonoš. Právě v takových podmínkách ostré akce reálně probíhají. Zkouška byla rozdělena do čtyř částí – pátrání ve dne, v noci, v objektu a zkouška z poslušnosti. Úkolem atestů bylo prověřit schopnosti psovoda z orientace v terénu pomocí mapy, zařízení GPS a ovladatelnosti psa. Pes musel prokázat schopnost vyrovnat se s náročným terénem a klimatickými vlivy, které ztěžují pachovou práci.  

 

O náročnosti atestu by mohli dlouze hovořit psovodi ze všech hor. Ondřej Tříska z Jeseníků, který byl vyhlášen nejlepším psovodem atestů řekl výstižně: "Komisaři nás opravdu nešetřili. Já konkrétně jsem prohledával prudký skalnatý terén s vývraty, hustníky a bažinami. Ale Hektor si s plochou poradil jako zkušený pes. Důvěra je mezi psovodem a psem strašně důležitá a já mu věřím. Hektor bez problémů všechny figuranty našel, atest jsme získali a těšíme se do ostrých akcí.   

 

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem figurantům za profesionální přístup a ochotu vzdorovat chladnému podzimnímu počasí.

Na celou akci dohlížel zkušený psovod z řad Městské policie Praha Michal Sitte.

 

Děkujeme.

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí