+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mezinárodní lavinový a kynologický seminář

Jako každým rokem se sešli psovodi Horské služby, o.p.s. na mezinárodním lavinovém a kynologickém semináři konaném již poněkolikáté na chatě Výrovka v Krkonoších tentokrát v termínu od 13. 1. do 17. 1. 2020.

Mezinárodní lavinový a kynologický seminář
spokojenost psovoda s výkonem svého psa

Sjelo se zde dvacet psovodů z různých koutů České republiky, mezi kterými byli i naši kolegové ze Slovenska. Psovody doplňovala zhruba dvacítka figurantů-převážně lavinových preventistů Horské služby.

Hned první den po příjezdu na nás čekala příprava čtyř pracovišť, přičemž jedno z nich bylo speciálně určeno pro mladé nezkušené psy. I přes letošní nedostatek sněhu se nám podařilo najít místa, ve kterých se výška sněhu pohybovala i okolo 2,5 metru. Příprava spočívala ve vykopání hluboko umístěných prostorných děr pro figuranty. Další náplní dne bylo rozdělení psovodů i figurantů do družstev. Den byl zakončen přednáškami, díky kterým jsme si mohli zdokonalit naše znalosti v oblasti krmiv a poslechnout si zajímavé zkušenosti z oblasti horolezectví.

Začátek dnešního druhého dne byl vyplněn poslušností se psy, které se hodláme věnovat všechny rána po zbytek týdne. Dopoledne jsme strávili vyhledáváním na předem rozdělených pracovištích, kde byli k dispozici figuranti čekající ve sněhových záhrabech a zbytek z nich, který pomáhal nejen nám ale i psům ve vyhrabávání těchto osob ihned po značení našim čtyřnohým parťákem. Tento dopolední program bude po zbytek týdne převážně neměnný.

Program vyplňující odpoledne bude po zbytek týdne naopak rozmanitý.  Zítřejší odpoledne strávíme nácvikem pohybu v lavinovém terénu.  Čtvrteční odpoledne bude již tradičně věnováno výstupem na Sněžku k uctění památky našich kolegů Messnera a Spusty.

Poslední večer proběhne celkové vyhodnocení tohoto semináře i jednotlivých psovodů. Již první den ukázal, že naši psi odvádějí kvalitní práci v terénu.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí