+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana zraněného z podzemí (nácvik)

V neděli 26.června proběhl nácvik záchrany zraněné osoby z podzemí štoly Lehnschafter.

Záchrana zraněného z podzemí (nácvik)
Ukotvení postiženého do nosítek UT2000

Štola Lehnschafer, nebo také štola Mikulov, je běžně dostupná i široké veřejnosti skrze prohlídky, a proto byl úkol, pro horské záchranáře z oblasti Krušné hory, jasný. Úkol zněl: "Evakuovat poraněného člověka z útrob důlního díla".

Rozměry celého podzemí budovaného od roku 1550 u obce Mikulov, které se nachází v katastrálním okrsku Bouřňák, jsou opravdu ohromné. Značná část tohoto podzemí byla vytesána do skály pouze za pomoci kladiva a mlátku. Vertikálně měří štola zhruba 300 metrů, a to ve dvanácti patrech, kdy do nejnižšího  patra se i zdatný člověk dostává několik hodin. Do horizontální hloubky protínají chodby štoly téměř 500 metrů Krušné hory.

Výcvik byl situován do míst, kde chodí největší počet návštěvníků, tedy zhruba 300 metrů od vstupního portálu. Křivolaký profil chodeb z 16. století zhusta nepřesahuje ani 150 cm do výšky a 40 cm do šířky, přičemž celá chodba je navíc ukloněná.

Během transportu raněného ze štoly ven řešili horští záchranáři spoustu technických nesnází, ale vždy ku prospěchu šetrnému a bezpečnému vyproštění raněného ven. V podobných situacích hrozí raněnému mimo jiné i podchlazení, neboť okolní teplota ve štole je velmi nízká a při této akci nepřesahovala ani 9°C.

Horští záchranáři si na základě této simulace - vyproštění raněného ze štoli - uvědomili, že situaci, kterou standardně zvládají v "běžném terénu" za pomocí 4 záchranářů, bylo ve štole nutné zajistit pomocí 8 lidských sil. Při tomto zásahu záchranáří vynaložili rovněž značné fyzické úsilí.

Celá akce byla po 40 minutách ukončena, a to úspěšným vyproštěním poraněného na zemský povrch.

Níže je uveden odkaz na obrazovou dokumentaci z akce.

CELÁ FOTOGALERIE

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí