+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Oblastní cvičení v Jizerských horách

V sobotu 27.6 se v Jizerských horách konalo oblastní cvičení. 

Oblastní cvičení v Jizerských horách
Sestrojení kladkostroje jako jeden z úkolů

Nedílnou součástí schopností a dovedností členů Horské služby je znalost oblasti, kde působí. K tomu se váže i dobré plánování trasy.  Přesně to bylo úkolem dobrovolných členů: orientace v oblasti Jizerských hor, dobré plánování, řešení specifických úkolů a v neposlední řadě také dobrá fyzička.

Začínalo se v 9:00 na stanici Severák, zde se členové rozdělili do dvojic a získali mapu s jednotlivými body. Těmi byly křížky, kterých je v Jizerkách celkem slušný počet. Každý z křížků měl své bodové ohodnocení: čím dál se nacházel, tím více bodů za jeho dosáhnutí bylo možné získat. Čas na nasbírání bodů byl 5 hodin. Než se ale záchranáři vydali na cestu čekal je první úkol, a to resuscitace s cvičným AED defibrilátorem. Na trase měli dva povinné body, kde prokazovali svou znalost lanových technik. Na jednom stanovišti techniku kladkostroje. Ta se používá při záchraně v náročném terénu, kde je potřeba vytáhnout zraněného. Na druhém stanovišti potom

                                                                                  schopnost uvázat pět různých typů uzlů.

Cíl byl znovu na stanici Severák. Je dobré zmínit, že většina zúčastněných trasu absolvovala na kole. Jedna dvojice se rozhodla využít cvičení k běžeckému tréninku a v pěti hodinách zvládli úctyhodných 32km. Náčelník oblasti René Mašín chválil orientaci v terénu i výkony dobrovolných členů.

 Video: Pavel Horký

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí