+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrací akce v okolí Nejdku v Krušných horách

Pátrací akce pohledem dispečera Horské služby. Obrázek 1 před zahájením pátrání, obrázek 2 v jejím průběhu. Co barva, to jeden horský záchranář, co puntík, to lokalizace GPS záchranáře v terénu v pravidelném časovém intervalu. Dlouhá čára bez puntíku znamená buď rychlý přesun nebo výpadek signálu. Tuto pátrací akci v noci na pátek 14.5.2021 mají za sebou horoslužebníci z Krušných hor.
 
 
 
 
 
👉O co šlo a jak se to seběhlo:
 
Sedmičlenná skupina zkušených trampů s dobrým vybavením se ve čtvrtek ráno vydala na pěší túru se startem v Hroznětíně a cílem na Tisovském vrchu zvaném Pajndl, kde plánovali přespání v přírodě. Trasu měli dobře naplánovanou. Na začátku se jeden člen skupiny opozdil a dohodl se s kamarády, že půjde po domluvené trase a sejdou se v cíli. Přestože probíhala průběžná komunikace, že jde za skupinou, do cíle večer nakonec nedorazil. Poslední kontakt s pohřešovaným měla skupina kolem 18. hodiny. Kamarád se v té době měl ještě vyskytovat na zelené turistické trase a pokračovat dál po modré. Skupina kolem 22. hodiny velmi správně kontaktovala dispečink Horské služby s tím, že kamarád nedorazil do cíle a že ho pohřešují. Po získání základních informací se ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií rozběhla pátrací akce. Dispečer HS v osobě náčelníka oblasti Krušné hory Mirka Račka svolává celkem 6 horských záchranářů okrsků Boží Dar, Pernink a Bublava, kteří se sjíždějí na nejpravděpodobnější místo výskytu pohřešovaného muže. Záchranáři předpokládají, že se muž bude pohybovat spíše po cestách a stezkách než mimo ně. Volí proto taktiku pohybu po turistických trasách, nikoliv po sektorech v terénu. Pracují i s variantou, že mohl sejít do města. Dovolat se muži nejde, mobil má nedostupný. Pokud zůstane venku, nejspíš podle kamarádů přespí v přístřešku nebo krmelci. Vybavení na přenocování má připravené. V průběhu pátračky horští záchranáři, 8 příslušníků Policie ČR včetně dvou psovodů a také za pomoci členů Městské policie z Nejdku a Perninku projíždějí a prohledávají stezky, lesní cesty a pěšiny v dané lokalitě. Policisté také prověřují dostupná města Nejdek, Hroznětín a Pernink. Bohužel vše bezúspěšně. Zhruba v 6,45 se pohřešovaný sám ozývá z Horní Blatné s tím, že je v pořádku. Měl vybitý telefon, ztratil se a přespal, jak se předpokládalo, v jednom z přístřešků nad Horní Blatnou v blízkosti turistické cesty, tedy v lokalitě mimo plánovanou trasu.
 
Přestože samotná akce nález pohřešovaného nepřinesla, znovu potvrdila dobrou spolupráci a koordinaci Horské služby a Policie ČR. Je vidět, že do nesnází se může dostat i zkušená parta kamarádů, která hory zná. Proto je potřeba být při cestě do hor dobře vybaven, jako v tomto případě a pokud se chystáte na přenocování ve volném terénu, doporučujeme ještě nabitou powerbanku pro případ, že se vám mobil vybije. A taky papírovou mapu, která se vám nevybije nikdy. Dávejte na sebe na horách pozor!
 
 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí