+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Kynologové Horské služby cvičí s Jiřím Ščučkou

Jiří Ščučka patří mezi špičky české kynologie. Minulý týden s ním trénovali naši psovodi při lavinovém výcviku. V krátké době to bylo již podruhé, kdy jsme se na něho co by kynologická brigáda Horské služby obrátili. 

Kynologové Horské služby cvičí s Jiřím Ščučkou
Výcvik Kynologické brigády HS s Jiřím Ščučkou

Jiří Ščučka patří mezi špičky české kynologie. Minulý týden s ním trénovali naši psovodi při lavinovém výcviku. V krátké době to bylo již podruhé, kdy jsme se na něho co by kynologická brigáda Horské služby obrátili. „Jiří Ščučka nás i naše čtyřnohé parťáky nejdříve pozoroval, aby vstřebal, jakým způsobem jsme zvyklí se psy na sněhu pracovat. Teprve pak se pustil do práce. Jeho vrcholným kouskem byl kruhový výcvik všech 28 cvičících psů najednou. Klobouk dolů a velké díky,“ okomentoval pětidenní trénink psovod ze Šumavy Ondřej Zeman.

Výcvik byl zaměřen především na správné odhadnutí úrovně dovedností záchranného psa, změnu pátracího prostředí z lesa na sníh a také na pozitivní motivaci. „Výcvik je hodně o tom lépe naše psy chápat, více jim rozumět, zatěžovat je adekvátně k jejich dovednostem a také dát jim prostor a čas na pochopení změny. Doteď jsme například k našim psům přistupovali tak, že si pátrání ve sněhu dobře pamatují i po půlroční pauze, kdy se s nimi trénuje a realizuje především pátrání v nezasněženém lesním horském terénu. Ukazuje se ale, že i pes si musí na tuto změnu zvyknout. Proto jsme nejen mladým, ale i těm zkušeným záchranářským psům dali dostatek času na to, aby si zvykli, že zase hledají člověka pod sněhem. Nejdříve jsme jim ukázali, že člověk v kaverně ve sněhu opravdu je a pes se k němu lehce dostane. Pak jsme po malých krocích došli až k tomu, že jsme si byli jistí, že technika a způsob pátrání po zasypaných osobách ve sněhu psům opět naskočily,“ vysvětluje nový přístup k prvním cvičením na sněhu psovod z Orlických hor Jan Hepnar. Hafanům i jejich pánům přejeme hodně zdaru a když už budou muset do akce, tak ať jich je co nejvíc se šťastným koncem.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí