+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Největší lavina v Úpské rokli v Krkonoších za posledních 60 let

Lavina, která se uvolnila někdy mezi 8.-10. únorem v Úpské rokli (Obří důl) v Krkonoších byla v lokalitě Úpské rokle největší za posledních 60 let. Valerian Spusta se zaměřování lavin věnuje dlouhodobě a za pomoci kolegy Radka Čermáka změřil její rozsah, nafotil detaily, sečetl způsobené škody a udělal celkovou analýzu.

Největší lavina v Úpské rokli v Krkonoších za posledních 60 let
Lavina v Úpské rokli Krkonoše únor 2022

Lavina, která se uvolnila někdy mezi 8.-10. únorem v Úpské rokli (Obří důl) v Krkonoších byla v lokalitě Úpské rokle největší za posledních 60 let. Valerian Spusta se zaměřování lavin věnuje dlouhodobě a za pomoci kolegy Radka Čermáka změřil její rozsah, nafotil detaily, sečetl způsobené škody a udělal celkovou analýzu. Některá data jsou spíše kvalifikované odhady, protože přesné změření znemožnilo počasí, které pár dní po pádu laviny v lokalitě panovalo.

Lavina se uvolnila v celé šíři Úpské rokle, která je 380 metrů. Podle lavinových katastrů Krkonoš jde o lavinovou dráhu č. 3. Lavina dosáhla délky 1250 m, výškový rozdíl mezi hranou Úpské rokle a jezírkem, kam dojela, je zhruba 400 m. Plochu zasaženou lavinou experti Horské služby hrubě odhadli na 67.000 m2, celkový objem sněhu na 128 000 m³ a celkovou hmotnost při ca 340 kg/ m3 na 43 000 tun sněhu.

Podle znalosti terénu a mocnosti sněhových polštářů na sousedních svazích se dá odhadnout výška sněhových polštářů na několik metrů. Od počátku února převládlo silné západní proudění doprovázené sněžením a teplotou vzduchu kolem -5°C. Pod hranou se tak vytvořil mohutný sněhový polštář. Dva dny před pádem laviny se prudce oteplilo a teplota vystoupala k nule. Toto byl pravděpodobně impuls k uvolnění této laviny, která byla deskového typu.

Podle fotografií, které zachycují i okolní části hrany Úpské jámy, pravděpodobně došlo k utržení převěje, ta následně strhla celý nafoukaný polštář i sníh pod ním až k okraji skalních stěn, přes něž pak lavina přelétla. Přesný charakter odtrhu ani jeho výšku se bohužel nepodařilo zjistit, protože vítr linii odtrhu nepřetržitě zafoukával novým sněhem.

Lavina vylámala v mírně se svažující dolní části visutého dna jámy (po počátek Dolního Úpského vodopádu) odhadem 180 stromů. Přesný počet bude znám až po odtání sněhu. Je pravděpodobné, že se počet zvýší, protože zvláště ve střední části dráhy je terén nyní sněhem zcela zakryt a destrukční účinky laviny nejsou vidět.

Historicky největší lavina (počátek měření v 50. a 60. letech)se na této lavinové dráze uvolnila v březnu roku 1956. V Krkonoších i v Jeseníkách aktuálně platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí