+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mezinárodní lavinové cvičení kynologů a lavinových preventistů Horské služby

Celý týden od pondělí 10. do pátku 14. ledna probíhalo v Krkonoších každoročně konané Mezinárodní kynologické lavinové cvičení. Letos přijelo téměř padesát účastníků převážně z ČR, ale také z Polska, Rakouska Slovenska a Slovinska. 

Mezinárodní lavinové cvičení kynologů a lavinových preventistů Horské služby
Mezinárodní lavinové cvičení v Krkonoších, leden 2022
Celý týden od pondělí 10. do pátku 14. ledna probíhalo v Krkonoších každoročně konané Mezinárodní kynologické lavinové cvičení. Letos přijelo téměř padesát účastníků převážně z ČR, ale také z Polska, Rakouska Slovenska a Slovinska. Jde především o psovody horských služeb, ale také o lavinové preventisty a řadu dobrovolníků, kteří fungují jako figuranti během lavinových tréninků.
 
I když po celý týden předávají své poznatky a zkušenosti také lidé lidem (preventisté psovodům), hlavní důraz je kladen na výcvik lavinových psů. Ten probíhá ve zkratce tak, že se figurant schová pod sněhem a pes se ho snaží najít a vyhrabat. Kaverny, které se musí pro figuranty vykopat, bývají až dva metry hluboké. Jde v podstatě o šachtu, do které se ukryje člověk a ta se pak celá zahází sněhem. Čím je figurant hlouběji, tím je pro psa těžší ho najít. Proto psí začátečníci nejprve trénují na stanovištích s mělčími dírami. Zkušení psi nejenže mají díry hlubší, ale práce se jim ztěžuje také jinými způsoby. Letos je situace o něco komplikovanější v tom smyslu, že kvůli nedávné oblevě není na horách moc sněhu. Přesto se horoslužebníkům podařilo připravit pro psy a jejich pány tři lavinová pracoviště – jedno u Richtrovek v Peci pod Sněžkou, jedno v Modrém dole a na jedno se dojíždělo do Špindlerova Mlýna, kde bylo možné hloubit díry v hromadách technického sněhu vyrobeného sněžnými děly na jinak uzavřené sjezdovce.
 
Kromě lavinových pracovišť pro psy byly v Krkonoších také dvě pracoviště pro trénink lavinových záchranářů – na jednom se trénovalo vyhledávání pomocí lavinových vyhledávačů – lidově zvaných +pípáky. Lavinový vyhledávač je to zařízení, které by měl mít u sebe každý, kdo se pohybuje v lavinových oblastech. Jde o zařízení, které vysílá signál o frekvenci 457kHz. Pokud dojde k zasypání někoho z výpravy, ostatní si přepnou své pípáky z vysílání na příjem a hledají zasypaného.
 
Na posledním pracovišti se trénovala práce s vyhledávačem Recco. V Krkonoších mají dva, v Jeseníkách jeden. Může pomoci, pokud člověk zasypaný lavinou například neměl lavinový přístroj. Recco funguje podobně jako sonar u lodí. Směrem do sněhu vysílá signál a hledá místo, kde se signál odrazí zpět. Možná jste si někdy všimli, že na horských bundách, kalhotách, batozích apod. bývá umístěné logo Recco. To znamená, že tato například bunda je vybavená odrazovými destičkami, které vyhledávacímu přístroji usnadňují práci. Recco je zajímavý koncept a může sloužit jako další možnost, pokud ty ostatní nefungují. U lavinové problematiky však samozřejmě stále platí, že v případě zasypání člověka lavinou je nejúčinnější okamžitá kamarádská pomoc (lavinový vyhledávač, sonda lopata). Zasypaný má největší šanci na přežití během prvních 15 minut. Záchranáři se na místo dostanou průměrně za půl hodiny. Je tedy důležité, aby kdokoli se vydává do lavinových oblastí, znal principy kamarádské pomoci a dalších zásad pohybu v horách.
 
Na krásných fotkách od Honzy Kostíka je k vidění vrtulník Policie ČR. V současnosti do Krkonoš létají k úrazům zdravotnické vrtulníky D.S.A., avšak třeba tento policejní vrtulník je větší a dokáže přepravit více osob, což je u lavinových zásahů velkou výhodou. Proto policejní letecká služba cvičila s horskými záchranáři.
 
Obdobné cvičení se v Krkonoších touto dobou koná každoročně. V jiných termínech jezdí čeští lavinoví záchranáři cvičit zase na oplátku do zahraničí. Mezinárodní skladba účastníků má tu velkou výhodu, že podmínky v každé zemi jsou odlišné a odlišná je také záchranářská metodika. Mezinárodní cvičení se ukázaly jako výborná příležitost pro výměnu zkušeností, což obohacuje všechny zúčastněné.
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí