+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Horská služba a další složky IZS cvičily v Krkonoších

Březen 2020, turistická chata ve výšce 1117 m.n.m., Pec pod Sněžkou. V Královéhradeckém kraji ještě není ani jeden případ covidu. Záchranářům přichází výzva, že je nutné z chaty transportovat ženu, která má cestovatelskou anamnézu a mohla by být covid pozitivní.

Horská služba a další složky IZS cvičily v Krkonoších
Ilustrační foto

Noční transport realizuje Horská služba v ochranných oblecích za součinnosti záchranky a hasičů. Před budovou horských záchranářů v Peci se staví dekontaminační stanice. Na místě je biohazard tým. I když testy nakonec pozitivitu nepotvrdili, tento reálný zásah se stal předlohou pro cvičení, které proběhlo ve čtvrtek 28.4.2022 také v Peci pod Sněžkou. Z odlehlé horské chalupy, která není běžnými zásahovými prostředky dostupná, bylo nutné transportovat nemocnou ženu. Trpěla horečkou, bolestí svalů a vyrážkou. Zdravotní problémy se u ní projevily krátce po návratu z cesty po přírodních parcích v Kongu a Kamerunu, kde pobývala v osadách domorodců a kde zkoumala způsob jejich života včetně stravování.

Dispečink záchranné služby proto pojal podezření, že by mohlo jít o vysoce nakažlivou nemoc. Na místo tedy vyslal zdravotníky ve speciálních oblecích a s filtroventilačními jednotkami. Zároveň byla aktivována i druhá skupina biohazard týmu ze základny v Hradci Králové. Transport pacientky z chaty provedli hasiči ve speciálním bioboxu, který byl umístěn do rolby.

„Horská služba poskytla na své stanici v Peci pod Sněžkou zázemí všem zasahujícím složkám IZS a čtyři horští záchranáři se podíleli na přepravě zdravotníků za pacientem i zpět ke stanici. Naším úkolem je v těchto případech především bezpečný transport na místa, kam se by se jinak záchranáři nedostali. V tomto případě jsme použili čtyřkolky,“ popisuje horský záchranář z Pece Tomáš Novák.

Pacientka byla převezena ke stanici Horské služby, kde mezitím vyrostlo dekontaminační pracoviště. Po speciální očistě byla dívka stále umístěná v bioboxu předána do vozu záchranné služby a převezena do nemocnice. „Celé cvičení trvalo zhruba 3 hodiny a myslím, že velmi dokonale prověřilo naši připravenost a koordinaci. Rozhodně máme nyní zase o něco lepší představu, jak na sebe jednotlivé úkony navazují, kdo co zajišťuje, jak se v podobných situacích chovat,“ uzavírá Tomáš Novák. Palec nahoru všem jednotkám IZS.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí