+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana muže s podezřením na otevřenou zlomeninu v Krkonoších

Krvácivé poranění nohy s podezřením na otevřenou zlomeninu si včera 21.května odpoledne přivodil na Weberově cestě v Krkonoších 48 letý muž. Osudným se mu na trase mezi Boudou Bílého Labe a Luční boudu stalo místo na fotce v červeném kroužku.

Záchrana muže s podezřením na otevřenou zlomeninu v Krkonoších
Transport raněného Weberova cesta Krkonoše

Po uklouznutí následoval zhruba 10 metrový pád ze srázu ve směru šipky. Výzva přišla na Horskou službu přesně ve 13:20 hodin. K záchraně muže se vydalo 5 horských záchranářů ze Špindlu pěšky a 4 horští záchranáři z Pece. Ti s sebou vzali rakouský vozík, dojeli autem na Luční boudu a dolů šli naproti „špindlákům“ pěšky.

Mezitím už na místo letěl záchranářský vrtulník Kryštof 18 s horským i leteckým záchranářem na palubě. Kvůli silnému větru ale nebylo možné slanit ani vyzvednout pacienta v podvěsu. Letecké záchranáře tak vrtulník vysadil také na Luční boudě. Všechny tři týmy se postupně sešli na místě úrazu.

Zraněnému muži ošetřili krvácení, nohu zafixovali do vakuové dlahy, letecký záchranář podal tišící léky a pomocí lanové techniky ho všichni společně vyprostili ze srázu. Pak následoval poměrně složitý transport pacienta na rakouském vozíku. Zraněný vážil kolem sta kilogramů, takže ho zhruba 12 mužů za neustálého střídání transportovalo do sanitky záchranky připravené ve Špindlu zhruba dvě hodiny.

Místo, kde muž uklouzl, patří k několika zhruba dvousetmetrovým úsekům na trase mezi oběma boudami, které jsou velmi špatně schůdné. Podobné úrazy se tam stávají zhruba 3-4 do roka. Na místě je rozhodně v těchto místech zvýšená opatrnost.

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí