+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Přibývá úrazů na elektrokolech a koloběžkách

Na horách přibývá úrazů na elektrokolech a koloběžkách. V Jeseníkách za den hned dva případy. A když se k tomu přidá pád pořadatele při stavění cílové brány Závodu míru, jsou z toho pro Horské záchranáře dva slušně perné dny.

Přibývá úrazů na elektrokolech a koloběžkách
Perné dny v Jeseníkách

V pátek odpoledne vyrazil dvoučlenný záchranný tým z Koutů nad Desnou k muži, který v prudkém svahu u Švýcárny spadl z elektrokola. Záchranáři u něho byli do 15 minut, diagnostikovali podezření na poranění páteře, zafixovali do vakuové matrace a volali vrtulník.

Jen co si vrtulník letecké záchranky muže na Kamzíku vyzvedl, přišla další výzva k pádu ženy na koloběžce při sjezdu Dlouhých strání. Rychlý přejezd, diagnostikována zlomená klíční kost a poranění dolní končetiny, převoz na základnu HS, předání RZP Šumperk a transport do nemocnice.

Stejný kopec (Dlouhé stráně), stejný čas, jen o 24 hodin později. Při stavbě cílové brány Závodu míru do 23 let spadl pořadatel ze zhruba dvoumetrové výšky na záda. Záchranáři na čtyřkolce to vzali přes sjezdovky a byli u něho do 20 minut. Opět podezření na poranění páteře, opět fixace a opět vrtulník. Problém byl ovšem s přistávací plochou: všechny byly obsazené auty, zázemím cyklistických týmů a diváky. Letečtí záchranáři našli vhodnou plochu až na jižní straně horní přečerpávací nádrže, kam mladíka horští záchranáři převezli na čtyřkolce. Po transportu do nemocnice se potvrdila zlomenina výběžku jednoho z bederních obratů s drobným pneumotoraxem.

Dobrá zpráva je, že jak muž při pádu na kole, tak žena na koloběžce měli helmu. Dávejte na sebe na horách a obzvlášť při cyklistice pozor!

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí