+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana paraglidisty v Beskydech

Díky bohu za mladý, zhruba čtyři metry vysoký, lesní porost, který ve středu 10. srpna v podvečer zpomalil pád paraglidisty v Beskydech. Muž odstartoval až z Javorového vrchu, mezi Radhoštěm a Dolní Bečvou se mu ale vyfouklo křídlo a spadl do velmi těžko přístupného terénu.

Záchrana paraglidisty v Beskydech
Ilustrační foto

Naštěstí právě do onoho mladého porostu, který pád ztlumil. Horské službě přišla výzva přesně v 16:36. Pomocí aplikace Záchranka si pomoc zavolal přímo zraněný paraglidista. Dispečink Horské služby aktivoval záchranáře na Pustevnách.

Vzhledem k tomu, že aplikace Záchranka poslala záchranářům polohu, zraněného, bylo jasné, že bude kvůli složitému terénu nutné zapojit do záchrany i vrtulník. Dispečink ZZS hned povolal stroj LZS z Ostravy. Ten za pár minut vyzvedl horského záchranáře na Pustevnách a za chvilku on i lékař záchranky byli spuštěni pomocí palubního jeřábu ke zraněnému. Měl bolestivé poraněnou páteř a řadu tržných ran.

Po ošetření a podáních tišících léků záchranáři naložili pacienta do vakuové matrace, uložili do vaku a v podvěsu transportovali na místo, kde bylo možné přistát, přeložit muže na palubu a zamířit směr FN Ostrava. Paraglidistovi přejeme brzké uzdravení a posíláme mu palec nahoru za skvělou reakci přes aplikaci Záchranka, která podstatně zrychlila jeho záchranu.

Dávejte na sebe nejen na horách pozor!

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí