+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Kynologové Horské služby skládali zkoušky v Krkonoších

Kynologové Horské služby skládali minulý týden zkoušky v Krkonoších. Osmnáct z dvaceti chlupáčů kynologické brigády Horské služby složilo atesty úspěšně. Lavinový kynologický kurz probíhal v okolí Výrovky pět dní a celkem se ho zúčastnilo na 40 záchranářů a 20 jejich čtyřnohých parťáků.

Kynologové Horské služby skládali zkoušky v Krkonoších
Z průběhu kynologických zkoušek v Krkonoších
👉První den kurzu si záchranáři vykopali tři pracoviště s hloubkou od 50 cm do zhruba 3 metrů. „Sněhu bylo dost. Na závětrných svazích až 4 metry. Kaverny pro úkryt figurantů, které psi hledají, jsme vyhloubili záměrně v různé hloubce. Ty mělké byly určeny pro mladé psy bez větších zkušeností, ty nejhlubší pro výcvik starých ostřílených mazáků. Pátrat po figurantovi ukrytého pod tak silnou masou sněhu je samozřejmě obtížnější," vysvětluje Honza Šimeček z kynologické brigády Horské služby.
 
👉Hned druhý den začali záchranáři cvičit. Zpočátku šlo o motivační cvičení, kdy pes záměrně vidí, že figurant pod sníh zalézá a má tedy mnohem větší motivaci ho najít. „Pes moc dobře v ten moment ví, že tam někde je figurant s odměnou v podobě hračky skutečně ukrytý. Nepochybuje, protože ho viděl. Přesně o tom motivační cvičení je," vysvětluje další člen kynologické brigády Honza Hepnar. Pro zkušenější psy už byla druhý den připravena cvičení s velkou plochou určenou k propátrání a také cvičení nestandardních situací, kdy například zavalenému figurantovi koukala "z laviny" pouze noha a hlava byla směrem dolů.
 
👉Ve středu hafani a jejich pánové trénovali práci s vrtulníkem MI 17 Armády ČR z pražských Kbel. Mladí psi si musejí na přítomnost vrtulníku zvyknout, ti starší cvičili vysazování na laviniště pomocí palubního jeřábu a létání v podvěsu.
 
👉Ve čtvrtek pak přišly na řadu samotné atesty. „Zkoušky jsou dvoukolové a v obou kolech psi musejí prokázat požadovanou míru dovedností, ale musejí být i pro druhé kolo dostatečně motivovaní jít do akce. Musí se jim zkrátka chtít i přes psychickou i fyzickou únavu pátrat. Ze dvaceti psů se právě ona motivace nepovedla u dvou mladších, kteří si atesty budou muset zopakovat. Celkově se ale jedná o velmi dobrý výsledek," vysvětluje vedoucí kynologické brigády Horské služby Pavel Smejkal. Psovodi museli znalosti v lavinové problematice prokázat v teoretickém testu i praktických dovednostech při práci s lavinových vyhledávačem.
 
„Chtěl bych touto cestou poděkovat zkušenému kynologovi Jiřímu Ščučkovi, který pomáhal s cvičením na obecný rozvoj záchranářských psů, kynoložce Nadě Kramolišové z řad PČR, která nám přednášela metodiku výcviku psa na speciální pátrací akce už od malého štěněte a také společnosti Fitmin za žrádlo pro naše hafany," uzavírá vedoucí horských kynologů Pavel Smejkal. Podívejte se, jak atesty zaznamenal svým objektivem Honza Kostík.
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí