+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád horolezce v Bürshlických stěnách a spolupráce při evakuaci lanové dráhy v německém Schönecku.

Páteční odpoledne znamenalo aktivaci záchranářů z Tisé. Na základě oznámení o těžkém pádu horolezce v Bürshlických stěnách byla také kontaktována posádka LZS Ustí n.Labem.

Pád horolezce v Bürshlických stěnách a spolupráce při evakuaci lanové dráhy v německém Schönecku.
Ilustrační foto

Muž utrpěl závažná poranění v oblasti pánve a hrudníku v důsledku vytržení postupového jištění. Při neodvratném pádu nejprve dopadl na balvan a následně na zem. Záchranáři HS spolupracovali při ošetření pacienta a přípravě k jeho evakuaci z terénu s posádkou LZS Ústi n.Labem. Pacient byl převezen v podvěsu do prostoru, kde mohl být přeložen na palubu vrtulníku za účelem transportu do nemocnice v Ústí nad Labem.

                Neděle pak znamenala práci členů HS na opačném konci Krušných hor. Na německé straně v Bikewelt Schöneck došlo k neodstranitelné poruše lanové dráhy obsazené 46 lidmi především bikery. V souladu s evakuačním plánem pracovaly skupiny z řad německého Bergwachtu a hasičů na evakuaci uvízlých osob. „Díky dlouholeté a dobře fungující spolupráci si však vyžádali také pomoc našich záchranářů sloužících na Bublavě. V přímé spolupráci s kolegy ze sousedního Mühleithenu jim přidělen úsek se 6-ti sedačkami obsazenými 9-ti osobami. Evakuace trvající cca 2 hodiny opět prokázala vysoce nastavenou míru profesionality všech složek, které se podílely na záchraně všech 46 osob.“ Zhodnotil zásah náčelník oblasti M. Račko.

                „Krušné hory jsou oblíbené pro rozmanitost aktivit, které v nich mohou turisté i sportovci provozovat. I z toho důvodu je vysoká míra speciálních dovedností našich členů naprosto nezbytná.“ Dodal na adresu krušnohorských záchranářů jejich náčelník M.Račko

 Bližší informace: náčelník HS Krušné hory Bc. Miroslav Račko, +420 602 372 487, [email protected] nebo tiskový servis HSČR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected].

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí