+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Malý lyžař se zranil na Kramolíně

Desetiletý chlapec na lyžích zřejmě nedbal příkazů obsluhy areálu a těžce se zranil, když se rozhodl přejet v uzavřené části sjezdových tratí kupu technického sněhu.

Malý lyžař se zranil na Kramolíně
Ilustrační foto

Při přejíždění zledovatělé hromady, na které neměl vůbec být, přepadl a při pádu došlo k úrazu. „Hlášení o nehodě jsme dostali od pracovníků kramolínského areálu krátce po půl třetí odpoledne. Na místě jsme byli díky krátké vzdálenosti během několika minut se sněžným skútrem a potřebným zdravotnickým vybavením a to už u hocha byla i jeho maminka,“ uvedl Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že chlapec ležel na břiše, měl zkroucenou nohu a stěžoval si na silnou bolest. Vše nasvědčovalo tomu, že si způsobil možná i komplikovanou zlomeninu ve stehně. Záchranáři proto vzhledem k povaze zranění požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Než dorazil, zafixovali chlapci nohu do vakuové dlahy a poté jej ve vakuové matraci na saních za sněžným skútrem převezli na heliport u tzv. Janusovy lampy. Tam si hocha krátce nato převzala posádka vrtulníku, která zraněného lyžaře transportovala k dalšímu ošetření na traumacentrum českobudějovické nemocnice. „Upozorňuji, že všichni návštěvníci lyžařských areálů musejí bezpodmínečně dodržovat pokyny obsluhy. Jezdit lze skutečně jen v místech, která jsou pro lyžování určena,“ důrazně varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že nutné je též dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí