+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Lyžař v bezvědomí v Dolní Moravě

Osmatřicetiletý lyžař dnes dopoledne zřejmě nezvládl jízdu po zledovatělém sněhu v lyžařském areálu Dolní Morava a při pádu v plné rychlosti se velmi těžce zranil.

Lyžař v bezvědomí v Dolní Moravě
Ilustrační foto

Nehoda byla členům Horské služby nahlášena kolem jedenácté s tím, že lyžař jel sám, je v bezvědomí a zřejmě i bez srdeční činnosti. „Naštěstí jej našla skupina šikovných lyžařů, kteří ihned začali s laickou resuscitací. Pokoušeli se mu obnovit jak činnost srdce, tak dýchání a nakonec se jim to akorát ve chvíli příjezdu našich záchranářů podařilo,“ popsal okolnosti záchrany zraněného lyžaře Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Záchranáři si od lyžařů muže převzali a zjistili, že má sice obnoveny životní funkce, ale je dál v bezvědomí. Ani okolnosti a příčina nehody nebyly jasné. Měl sice ochrannou přilbu, ale pád či náraz byl zřejmě tak silný, že se ocitla dost daleko od ležícího muže. To odpovídalo i povaze možného zranění. Jiná poranění nebyla vidět, ale těžký úraz hlavy byl jednoznačný. Záchranáři proto požádali o pomoc Leteckou záchrannou službu z Olomouce. Pak lyžaři nasadili krční límec a zafixovali jej do tzv. vakuové matrace. V ní ho přepravili na místo přistání vrtulníku a cestou neustále kontrolovali životní funkce. Posádka LZS poté zraněného převezla k dalšímu ošetření do nemocnice v Olomouci. „Duchapřítomnost a znalosti lyžařů možná zraněnému dnes zachránily život. Přesto ale musím varovat návštěvníky Jeseníků, aby nehazardovali, sníh na sjezdovkách je pouze technický a velmi tvrdý a zledovatělý,“ upozornil důrazně lyžaře náčelník Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí