Pátrání po pohřešovaném polském turistovi

Šestadvacetiletý turista z Polska zmizel během noci z pondělí na dnešek z Luční boudy a po celý den po něm pátralo v okolí i v Obřím dole 19 záchranářů a šest lavinových psů.

Pátrání po pohřešovaném polském turistovi

Muž byl naposled spatřen na Luční boudě mezi desátou a půl jedenáctou večer. Podle udaných informací byl podnapilý a jeho kamarádi jej odvedli do pokoje. „Ráno ho na pokoji nenašli, ale na místě zůstaly jeho boty, mikina i bunda a čepice s rukavicemi. Bylo nám tedy jasné, že pokud se někam v noci vypravil, tak bos a bez oblečení,“ uvedl k okolnostem zmizení turisty Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Personál Luční boudy prohledal rozsáhlou budovu, ale marně. Poté se zjistilo, že podle záznamu z kamerového systému se v pokoji nezdržel a skutečně ve 22:40 budovu opustil. Před půl desátou ráno tedy zaměstnanci vše ohlásili stálé službě HS na Luční.

„Ihned jsme povolali naše členy z okrsku Strážné a náš kolega vyjel do okolí boudy a prohledával terén. Pak jsme svolali záchranáře i ze Špindlerova Mlýna a Pece pod Sněžkou a nasadili jsme psy,“ popsal začátek celodenní pátrací akce Pavel Jirsa. Krátce po dvanácté členové HS nalezli nějaké stopy a podezřelý předmět u malé laviny, která se svezla do Obřího dolu. Nález se však ukázal jako negativní a tak záchranáři dál prohledávali mimo Důl i prostor mezi Luční boudou a Slezským domem.

V 13:05 pak jeden ze záchranářů nalezl v Obřím dole stopy krve a patnáct minut nato byl objeven i pohřešovaný. V tu dobu byl už ovšem bez známek života, nicméně Horská služba musela požádat vzhledem k nepřístupnému místu o spolupráci i vrtulník policie ČR. Jeho posádce pak za soumraku předala tělo. Okolnosti nehody a bloudění mladého Poláka nyní šetří Policie ČR. „Kdo se v noci a v podnapilém stavu vydá do volného terénu, zvláště v zimě, jednoznačně hazarduje se svým životem. Vždy je nutné být do přírody vybaven a oblečen a především by každý turista měl vždy chataři sdělit, kam jde, kudy vede jeho trasa a kdy se hodlá vrátit,“ důrazně varoval návštěvníky Krkonoš Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, E-mail: [email protected]