+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžce zraněná dívka na Zadově

Osmnáctiletá dívka se dnes dopoledne vyhýbala na sjezdové trati na Zadově jinému lyžaři, v průběhu manévru však prorazila ochranné sítě a narazila do zasněžovacího zařízení.

Těžce zraněná dívka na Zadově
Ilustrační foto

Naštěstí byl stroj zcela v souladu s předpisy zabezpečený ochrannými matracemi, lyžařka i přesto utrpěla vážná poranění. „Kolemjedoucí lyžaři ihned zavolali na náš dispečink, takže jsem u ní byl během cca pěti minut. Okolo ní stálo mnoho jiných lyžařů, takže jsem je poslal po sjezdovce dolů a začal s vyšetřením,“ popsal výjezd ke zraněné Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že dívka neměla žádná viditelná zranění, byla orientovaná ale i přes krátkou dobu, po kterou ležela na sněhu, relativně podchlazená. Stěžovala si ovšem na silné bolesti v oblasti bederní a také krční páteře. „Požádal jsem proto o spolupráci Zdravotnickou záchrannou službu a přes ně i o přílet vrtulníku leteckých záchranářů z Českých Budějovic. Mezitím k nám dorazil i lékař LZS, který shodou okolností na Zadově lyžoval,“ doplnil Miroslav Cinádr.

Poté dívce sundal ochrannou přilbu, nasadil krční límec a spolu s lékařem dívku umístili do vakuové matrace. Pak s pomocí okolních lyžařů zraněnou naložili na saně a za čtyřkolkou odvezli k horské chatě Churáňov. Zde si lyžařku převzala posádka vrtulníku, která jí transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích. „Na Šumavě je nyní kvůli klimatickým podmínkám otevřeno jen málo sjezdovek a vzhledem k tomu, že začaly jarní prázdniny, jsou všechny doslova přeplněné lyžaři. Upozorňuji proto všechny, že musí bezpodmínečně jezdit ohleduplně k ostatním i k sobě a jízdu přizpůsobit aktuálnímu stavu tratí,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že nutné je též dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí