+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Muž v bezvědomí pod rozhlednou Kramolín

Čtyřiapadesátiletého turistu jeli dnes odpoledne zachránit při bezvědomí po srdeční slabosti do visuté stezky v korunách stromů pod rozhlednou v Lipně nad Vltavou – Kramolíně záchranáři HS.

Muž v bezvědomí pod rozhlednou Kramolín
Ilustrační foto

Snad na vteřinu přesně ve dvě hodiny o události Horskou službu informoval dispečink Zdravotnické záchranné služby z Českých Budějovic. „Udali polohu ve visuté stezce, ale my jsme si raději vyžádali konferenční hovor. Takže jsme přes operátora hovořili s ohlašovatelem a přesnými dotazy jsme zjistili, že muž v bezvědomí není v korunách stromů, ale teprve na značené cestě k rozhledně,“ popsal spolupráci se ZZS Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že u muže vysadil svého kolegu a pokračoval pro defibrilátor na služebnu HS, protože výzvu obdrželi ve chvíli, kdy zasahovali u jiného úrazu. První ze záchranářů mezi tím zjistil, že pánovi další turisté zatím poskytli laickou pomoc. Nicméně oproti nahlášenému stavu srdce muži fungovalo, jen puls byl nitkovitý. Po chvíli muž začal reagovat na bolestivé podněty, takže nasazení defibrilátoru nebylo nutné. Jeden z členů HS poté od služebny přivezl lékařku Rychlé lékařské pomoci, která na Kramolín dojela v sanitním voze. Ve vakuové matraci pak také muže k této sanitce záchranáři transportovali na nosítkách. „Areál Lipno nad Vltavou – Kramolín je specifický tím, že zde kromě sjezdové trati stojí také proslavená rozhledna se stezkou v korunách stromů. Díky tomu se zde pohybuje mnoho pěších turistů. Je důležité, aby ovšem šli na túry se znalostí svého zdravotního stavu a nepřeceňovali síly,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník HS Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí