+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Cyklista se zřítil ze srázu

Krkonoše, 13. srpna 2014 – Dva dny před svými devatenáctými narozeninami se těžce zranil mladý cyklista, když sjížděl na horském kole modrou sjezdovku na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně.

Cyklista se zřítil ze srázu
Ilustrační foto

Tato sjezdová dráha se v létě běžně užívá jako cesta či cyklistická stezka, může být nicméně pro neopatrné cyklisty nebezpečná. Mladíkovi dnes před půl druhou odpoledne zřejmě selhaly brzdy, v zatáčce nedokázal zahnout a vlétl do lesa. Vzápětí se pak zřítil z asi šestimetrového srázu do horské rokle. „Naštěstí nehodu viděli svědci, kteří zastavili kolemjedoucího hajného, a ten nás zavolal. Kdyby cyklistu neviděli, mohlo to pro něj být osudné. Jel totiž sám, asi bez mobilního telefonu, a pokud by se snažil z rokliny křičet o pomoc, zřejmě by jej nikdo neslyšel,“ popsal okolnosti nehody Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

K nehodě ihned vyrazili dva záchranáři HS, jeden na terénní čtyřkolce, druhý v terénním automobilu s potřebným zdravotnickým vybavením. Na místě zjistili, že u zraněného je už jeden ze svědků, shodou okolností lékař-anesteziolog. Spolu s ním zjistili, že cyklista utrpěl poranění hlavy, hrudníku a pánve. Zároveň s tím měli podezření na poranění páteře. „Mládenec zřejmě neměl přilbu, alespoň jsme ji nikde nenašli. I jeho kolo nebylo zrovna v takovém technickém stavu, aby si mohl dovolit takto náročné sjezdy,“ doplnil k dnešnímu výjezdu Pavel Jirsa s tím, že záchranáři vzhledem k rozsáhlým zraněním požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

Posádka vrtulníku pak na místě vysadila lékaře a záchranáře, a protože terén nebyl vhodný k přistání, poodlétla jinam. Tým pak mladíka zajistil, pomocí navijáku vytáhl v nosítkách na cestu a spolu s posádkou pak zraněného po opětovném příletu naložili do vrtulníku. Ten jej poté transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice. „Musím opět připomenout, že především v horském terénu je nutností používat bezpečnostní cyklistickou přilbu. Stejně tak je naprostým hazardem vydávat se do zdejšího náročného terénu na kole, které není v dobrém stavu a hrozí jeho porucha během jízdy,“ důrazně varoval návštěvníky Krkonoš a zejména cyklisty P. Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí